ВЈЕКОСЛАВ КАРАС

Izvor: Objava, 05.Jul.2020, 12:53

ВЈЕКОСЛАВ КАРАС

Један од најзначајнијих хрватских сликара XIX века Вјекослав Карас рођен је 19. маја 1821. године у Карловцу. Већ као десетогодишњи дечак одушевљавао се сликарством. Иако је живео у сиромашној породици кројача са седморо деце, напустио је рано столарски занат и прешао на наук у сликарску радионицу Карловчанина Коприве. С њим осликава собе и цркве у Војној крајини. Године 1836. напушта Коприву и одлази у сликарску радионицу мајстора Фридриха Хамерлица, а од њега 1838. на школовање у Италију, где студира сликарство у Фиренци. У Италији је боравио до 1848. године. Из тог периода потиче и његово највредније дело "Римљанка с лутњом", као и велика композиција "Мајка излаже Мојсија на обалу ријеке".

Вративши се у земљу, Карас је од 1849. до 1851. године учитељ на Рисарској школи у Загребу, а потом долази у Карловац, у коме, уз краћи боравак у Босни и Ђакову, остаје до краја живота.

Осим композиција с патриотским и религиозним темама и портрета, слика и ликове и призоре из народног живота ("Слуњанка", "Одлазак шережана у рат" итд.).

Израдио је портрете бројних карловачких грађана од којих се портрети Ане Крешић и Мије Крешића убрајају у антологијска дела хрватског сликарства XIX века.

Осим сликарства, бавио се и музиком и поезијом.

Живећи у оскудним материјалним приликама и без довољно разумевања за свој рад, завршава живот у 37. години самоубиством, бацивши се у Корану. Било је то 5. јула 1858. године.