Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 20:35

Природњачки музеј у Београду решава стогодишњи проблем – први пут у својој историји добија наменску зграду

Природњачки музеј у Београду први пут у својој историји добиће нову, наменску зграду, која ће бити изграђена на простору комплекса "Парка пријатељства“ у Новом Београду, саопштила је управа те културне институције. Истиче се да је то кључни је корак у решавању >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << једновековног проблема адекватног смештаја једног од најстаријих и најважнијих музеја у земљи.
Из Природњачког музеја у Београду подсећају да је основан 1895. године. да је један од најстаријих српских установа културе и једини музеј такве врсте у Србији и да је по богатству и разноврсности збирки, највећи је природњачки музеј у југоисточној Европи.

"То огромно национално благо, од 125 збирки са близу два милиона примерака стена, минерала, фосила, биљака, животиња и ловачких трофеја, чува се у крајње неподесним условима, у ненаменској згради некадашње Прве женске гимназије у Београду, у којој је Музеј у привременом смештају већ 85 година", наводи се.
У саопштењу Министарства културе које потписује директор Природњачког музеја Славко Спасић, истиче се да се тај пројекат реализује захваљујући разумевању и личном ангажовању председника Александра Вучића и уз подршку Владе Србије и ресорног министарства.
Наменска зграда Природњачког музеја бити изграђена на простору комплекса "Парка пријатељства“ у Новом Београду.
Како се оцењује, изградња нове зграде Природњачког музеја кључни је корак у решавању једновековног проблема адекватног смештаја једног од најстаријих и најважнијих музеја у земљи.
"Овај пројекат од огромног је значаја за културну, образовну и научну заједницу Србије, али и шире. Његовом реализацијом отвара се могућност да се деца и млади упознају с природним благом које поседују Музеј и наша држава", додаје се у саопштењу,
Указује се и на то да ће тиме Природњачки музеј моћи у пуном обиму реализује обавезу матичности за природњачко наслеђе која му је додељена Законом о музејској делатности и добити могућност прецизног увида у стање природњачких збирки у читавој Србији.
У саопштењу се напомиње да је локација "Парка пријатељства" идеална из више разлога – лако је доступна, постоје саобраћајни и комуникациони услови, пружа могућност довољно велике површине за изградњу одговарајуће зграде, налази се у пријатном амбијенту модификоване природне средине (парк-шума).
За смештај, нормалан рад и потпуно остваривање заштите и чувања музејских збирки Природњачког музеја планиран је простор од око 15.000 метара квадратних у три нивоа, од чега неколико хиљада квадратних метара за изложбене сале.
"Нова зграда значиће и да публика коначно може да види природњачка културна добра из музејских депоа, док ће могућност адекватне реализације културне, изложбене, образовне и научне делатности допринети да Природњачки музеј постане један од најатрактивнијих центара културе у Србији", закључује се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.