Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 14:34

Оснива се Канцеларија за информациону безбедност

Србија би ускоро требало да добије нови Закон о информационој безбедности и бољу заштиту података грађана и привреде. Измене закона неопходне су због нове директиве Европске уније у овој области, а рок за усклађивање је октобар 2024.
Јелена Мићић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << из Националне алијансе за локални и економски развој каже за РТС да је постојећи Закон био усклађен са директивама ЕУ, али је Унија у межувремену променила закон.

“Европска унија је унапредила свој регулаторни оквир у овој области, тако да су донете нове директиве: НИС2 директива и акт о сајбер безбедности. У процесу приступања Европској Унији Србија је дужна да прати те трендове у области информационе безбедности.
После решења које је дао постојећи Закон о информацијалној безбедности, затим бројне препоруке стручне јавности, дошли смо до тога да је потребно да донесемо нови закон о информационој безбедности који ће бити усклађен са НИС2 директивом и актом о сајбер безбедности, истиче Мићићева, наглашавајући да се размишљало о измени и допуни постојећег закона, али се од тога одустало.
"Због крупних промена и великих, да кажемо, унапређења у овој области преко 50 чланова би било измењено, тако да из тог разлога је на крају донета одлока да се ради нови закон“, каже Мићићева.
Закон предвиђа поделу оператора на приоритетне и важне
Оператори су подељене у приоритетне или у важне, у зависности од учесталости тестирања њихових заштитних система, истиче Мићићева.
“Када говоримо о приоритетним, то су они, да кажемо, правни субјекти који су регистровани да обављају делатности у области, рецимо, енергетике, саобраћаја, банкарства. А када говоримо о важним, они који спадају у групу важнијих оператора ИКТ система и они су можда мало мањег степена важности за друштво", рекла је Мићићева.
Нови закон предвђа оснивање Канцеларије са информациону безбедност
Канцеларија за информациону безбедност формира се у складу са актом о сајберне безбедности, каже Мићићева.
“Она ће извршити обједињавање националног ЦЕРТА који се тренутно налази у Рателу и надложности ЦЕРТА за органе власти које се сада налазе у Канцеларији за ИТ. Тако да, сада ће се те надложности објединити. Канцеларија за информациону безбедност обављаће и координацију на националном нивоу.
Предвиђене су и две јавне расправе о нацрту закона, у Београду 18. аугуста и у Крагујевцу 21. августа у Крагујевцу. Заинтересоване стране могу да присуствују и да дају своје коментаре на постојећи нацрт.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.