Izvor: RTS, 08.Avg.2023, 11:40

Брнабић: Писмо и твитови Алише Кернс и осталих доказ да Курти ужива подршку за подривање мира

Премијерка Ана Брнабић истакла је да су писмо које су поједини политичари упутили САД, ЕУ и Великој Британији и твитови Алише Кернс, Михаела Рота и Боба Менендеза више него добродошли, јер пружају живи доказ да Аљбин Курти заиста ужива пуну подршку и охрабрење за >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << подривање мира и стабилности на Балкану, избегавајући примену постигнутих споразума, као и за подривање основних људских права Срба на Косову и Метохији.
Ана Брнабић је на Твитеру, одговарајући на то писмо и твитове у којима се тражи да западне земље заштите тзв. Косово од Србије, истакла да Курти избегава примену оба Бриселског споразума, одбија да оснује Заједницу српских општина већ више од 10 година и избегава примену Охридског споразума којим је предвиђена примена Бриселског споразума.

"Све што неко треба да зна о демократији и владавини права на Косову* је следеће:
1. Од почетка ове године припадници косовског* безбедносног апарата пуцали су на 6 Срба и нико није одговарао;
2. Припадник косовске* полиције, који је на Бадње вече пуцао на дечака (11 година) и младића (21 година) пуштен је из притвора и сада је на слободи;
3. Од почетка Куртијеве администрације 2021. године, до данас, незаконито су ухапшена 32 припадника српске националности, од којих су неки, без подизања оптужнице, били у затвору преко 20 месеци, уз претрпљењу тортуру, малтретирање и свакодневне увреде на националној основи", истакла је Брнабићева. 
Указала је да је најупечатљивији пример (не)пристрасности и (не)објективности оних који су иницирали то писмо то што је Алиша Кернс успела да постане једна од ретких особа чије је изјаве Кфор морао да демантује. 
"Када је Кернс изјавила да Српска православна црква шверцује оружје на Косово*, Кфор је, као војна мисија НАТО-а, изјавио: 'Нема доказа о наводном шверцу који се врши... у православним црквама колима хитне помоћи'. Упркос овој јасној изјави Кфора, Кернс наставља да понавља ове лажи, чак и у овом писму. И то сумира све што треба знати о самом писму", нагласила је премијерка Србије. 
Група западних политичара, међу којима су отворени албански лобисти Боб Менендез и Михаел Рот, упутила је високом представнику ЕУ Жозепу Борељу, америчком државном секретару Ентонију Блинкену и британском министру спољних послова Џејмсу Клеверлију писмо у којем су затражили оштрији приступ према Србији, пренео је немачки Тагесшпигел.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.