МИЛОРАД МЕДАКОВИЋ

Izvor: Objava, 26.Mar.2020, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

МИЛОРАД МЕДАКОВИЋ

Новинар и историчар Милорад Медаковић рођен је у новембру 1824. године у Звониграду, у Далмацији. После завршене гимназије запослио се као секретар црногорског владара, владике Петра II Петровића Његоша. Учен и лепим речима окренути владар Медаковића је упућивао на писање. Тако се средином 19. века млади Медаковић обрео у Загребу, у редакцији "Народних новина", да би недуго затим у Земуну покренуо лист "Војводина". У Темишвару је уређивао "Јужну пчелу" с књижевним додатком.

Животни пут поново га је усмерио ка Црној Гори. Ту је написао "Историју Црне Горе", као секретар кнеза Данила израдио Законик и отпутовао у Санкт Петербург где је од руског цара Александра II добио писмено признање о независности Црне Горе.

Прешавши 1858. године у Београд, ступио је у руску дипломатску службу. С руском пензијом и одликовањима црногорских владара и руског цара, Милорад Медаковић радио је као члан Друштва српске словесности. Како је био нежења, цео иметак, земљиште касније названо Маринкова бара, данас насеље Медаковић 1 и 2, завештао је српском народу. Умро је 26. марта 1897. године у Београду.

Осим већ поменуте "Историје Црне Горе", од историјских радова Милорада Медаковића извесну документарну вредност има још и "Живот и обичаји Црногораца".