Izvor: RTS, 04.Avg.2023, 19:09

Обележавање Дана сећања на Србе страдале и прогнане у "Олуји"; патријарх Порфирије: Бол нема ни нацију ни веру

Централна церемонија обележавања Дана сећања на Србе страдале и прогнане у оружаној акцији "Олуја" одржава се у Приједору. Церемонији присуствују председник Србије Александар Вучић и Републике Српске Милорад Додик, чланови влада, као и патријарх српски Порфирије. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Директан пренос на Првом програму РТС-а.
Председник Србије Александар Вучић и председник Републике Српске Милорад Додик положили су данас венце на спомен-обележје на Петровачкој цести, месту страдања Срба из избегличке колоне.
У Бањалуци је одржана заједничка седница Влада Републике Српске и Србије. Заседао је и Савет за сарадњу који чине сви чланови влада, председници скупштина и председници република.
Потписан је и Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд.
Након тога, двојица председника, Вучић и Додик, обратили су се медијима.
Помен жртвама "Олује" одржан је данас у Цркви светог Марка у Београду, као и у многим местима широм Србије.
Нападом на Книн, у зору, 4. августа 1995. године, почели су систематски злочини према српским цивилима и њиховој имовини. Свега 48 сати од почетка акције "Олуја", подручје некадашње Републике Српске Крајине било је етнички чисто.
Више од 200.000 људи, са најосновнијим стварима, превозним средствима која су имали, кренули су да се исељавају, а на путу ка Србији и Републици Српској избегличке колоне су стално нападали хрватска артиљерија и војно ваздухопловство.
Oко 2.000 Срба убијено је или нестало, а више од 220.000 је протерано у акцији "Олуја".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.