Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 21:07

Ко чини тим гимназијалаца који нам је донео медаље са математичке олимпијаде у Јапану

Српски ђаци настављају да освајају награде на међународним такмичењима. На Европској информатичкој олимпијади за девојке, ученице Математичке гимназије освојиле су три медаље. Представљамо вам део математичког олимпијског тима који се прошле недеље такмичио >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у Јапану.
Још једна олимпијада из математике и још четири медаље – донели су их ученици Београда и Ниша, који су се такмичили  два дана. Свакодневно су за решавање три задатка имали по четири и по сата.

"Било је четири различите области – алгебра, комбинаторика,теорија бројева и геометрија. Геометрија ми је најдража област од њих. Бронзаном медаљом сам прилично задовољан, зато што је то добар почетак за моју такмичарску каријеру на међународним олимпијадама", каже Стефан Шебез, добитник бронзане медаље
Конкуренција је била јака, а задаци пажљиво одабрани.
"Тежи се да се смишљају иновативни проблеми. Све државе света шаљу своје проблеме као предлоге, а онда касније комисија бира задатке. На крају се дође до шест великих задатака који важе за најлепше на било ком такмичењу", каже Андрија Живадиновић, добитник бронзане медаље.
"Најтежи задаци на свету" Александар Вишњић, такође добитник бронзане медаље истиче да задаци нису нимало наивни, као и да важе за најтеже у целом свету.
"Такмичење ћу памтити по изузетном искуству. Прво смо ишли у Кину, Пекинг где смо имали припреме за такмичење. Након тога смо отишли за Токио, где смо имали право", прича Вишњић.
Такмичаре су припремали најбољи такмичар Математичке гимназије Теодор фон Бург и професор Миљан Кнежевић.
"Генерално сам задовољан резултатима, иако су за нијансу могли да буду бољи. Имали смо један мали пех. Један наш ученик је због техничке грешке доживео да му се скину одређени поени након првог дана такмичења, али генерално остали ученици, као и он показали су одличан ниво знања", наводи доц. Миљан Кнежевић, продекан Математичког факултета Универзитета у Београду.
Наставак такмичења је већ у августу. Наши средњошколци учествоваће на Међународној олимпијади из информатике у Мађарској и Међународној олимпијади из астрономије и астрофизике у Пољској.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.