Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 16:03

Трећи дан борбе са пожарима у Грчкој – ватра гори на три фронта, кренула ка комплексу рафинерије Коринт

Трећи дан ватрогасци настављају битку са пожарима у Грчкој на три главна фронта, који још трају у Западној Атици, Лутракију и на Родосу. Ватра се шири ка комплексу рафинерије Коринт. Премијер Грчке Кирјакос Мицотакис прекинуо је боравак у Бриселу. ЕУ шаље ватрогасне >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << авионе Грчкој за борбу против пожара.
Ноћ је била посебно тешка у све три области, а јутрос су поново ваздушна средства укључена у борбу с ватреном стихијом.
Како је саопштио представник Ватрогасне службе Василис Ватракојанис, јаке ватрогасне снаге и појачана ваздушна средства делују на три главна фронта, односно, пет авиона и осам хеликоптера ангажовано је у Западној Атици, четири авиона и три хеликоптера у Лутракију, а три авиона и три хеликоптера на Родосу.
Најтежа je ситуација у Дервенохорију где ватра, која је током ноћи била усмерена на Влихаду, и даље гори, јер се, упркос великим напорима, ватрогасци суочавају са сталним распламсавањем и променама правца пожара.
Пожар је избио претходног дана на овом подручју, а појачао се током ноћи, принудивши на евакуацију становништво оближњих насеља. Лако запаљиве борове шуме претвориле су се у пепео док се пламен ширио земљиштем исушеним на температурама које су прелазиле 40 степени.
Ватра кренула ка комплексу рафинерије Коринт   Заменик градоначелника Цивилне заштите Панагиотис Коловендзос саопштио је да је изгорело неколико кућа у насељу Неа Зои, док се ватра опасно приближила центру Мандре.
Ватра је кренула ка комплексу рафинерије Коринт где су упућени авиони и хеликоптери да угасе пожар. Ватрогасци су успели да задрже ватру на безбедној удаљености од рафинерије моторног уља, а данас изгледа да фронт не угрожава објекте.
Велика забринутост влада и у Лутракију, где је ватрогасна бригада водила огромну битку током ноћи и успела да спречи да ватра дође до ауто-пута Атина–Коринт.
У уторак је проглашено ванредно стање у Лутракију, одмаралишту у Коринтском заливу, јер се 250 ватрогасаца, војника и добровољаца, уз подршку авиона, камиона и хеликоптера, борило да обузда оно што је описано као брзо кретање и неконтролисани пожар око 50 километара северно од Атине.
Развој пожара на Родосу такође изазива велику забринутост, јер је реч о "рањивом подручју". Гашење је настављено јаким ватрогасним снагама и групама добровољаца, док у напорима помажу званичници служби јужноегејске регије и општине Родос.
Подручје на којем букти пожар је неприступачни шумски предео, што отежава акције гашења, а позитивно је то што је ветар знатно ослабио.
Мицотакис прекинуо је боравак у Бриселу, ЕУ шаље "канадере" Недавно реизабрани премијер Грчке Кирјакос Мицотакис прекинуо је боравак у Бриселу, где је присуствовао самиту ЕУ – Латинска Америка и Кариби и јуче се вратио у земљу.
Брисел је саопштио да ће помоћи Грчкој у борби са шумским пожарима, након што је Атина затражила помоћ од чланица Европске уније. Портпарол Европске комисије рекао је да ће четири ватрогасна авиона типа "канадер" бити послата тој држави из Италије и Француске, након активације заштитног цивилног механизма европског блока земаља, преноси Гардијан.
Високе температуре и наредних дана Према последњим прогностичким подацима Националне опсерваторије Атине у Грчкој се очекује да ће топлотни талас трајкати још најмање пет дана, док се од следећег четвртка очекује нови талас веома високих температура.
Данас се очекује да ће се веома високе температуре задржати углавном у деловима западне и северне Грчке, док ће се на истоку задржати јак ветар, па је ризик од шумских пожара и даље веома висок.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.