Izvor: RTS, 19.Jul.2023, 05:59

Коњ Моро, који је пронађен везан за ограду, збринут у Нишу – ко ће сносити одговорност за злостављање

Мршави и изгладнели коњ, којег је прошле недеље власник оставио везаног за ограду, збринут је после апела бројних грађана у Зоокутку нишког удружења "Зоопланет".
Активисти удружења која се баве заштитом животиња у Нишу већ две године знају за случај >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << коња у близини аутобуске станице. Ту су га и пронашли по објављивању снимака у медијима и на друштвеним мрежама.
"Полиција је изашла на лице места, замолили смо да се обавести јавно тужилаштво, да дође ветеринарски инспектор на лице места и да једноставно решимо тај случај који буквално две године није био решив", каже Душан Стојановић из Удружења "Зоопланет" Ниш.
Коњ Моро, како су га назвали, био је у веома лошем стању.
"Планирамо да поднесемо кривичну пријаву против држаоца зато што сматрамо да овој животињи није нарушена само добробит у смислу држања, већ да је ова животиња злостављана", истиче Нина Крстић, адвокат Удружења "Пит" из Ниша.
Душан објашњава у каквом је здравственом стању Моро.
"Има сколиозу кичме, хорнични ламинитис, тачније хронично обољење копита, да има обољење јетре још се установљава да ли има хепатитис и заиста се тешко креће", наводи Стојановић.
Активисти кажу да оваквих случајева има не само у Нишу, али да се у јавности мења свест о важности добробити животања и да грађани могу да се обрате најпре ветеринарској инспекцији.
"Увек могу да се обрате ветеринарској инспекцији. Наравно, уколико поседују неке слике и снимке које и нама они шаљу или објављују јавно на друштвеним мрежама да то проследе и њима и да би се и на тај начин упознали са ситуацијом", поручује Крстићева.
Док чекамо одговор Ветеринарске инспекције Нишавског округа о детаљима њиховог поступања у овом конкретном случају, важно је истаћи да је коњ Моро сада добро, али ће опоравак бити дуготрајан. Моро је стар 18 година, а већ је сада јасно да су услови у Зоокутку много бољи од оних на које је навикао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.