Izvor: RTS, 06.Jul.2023, 19:13

Око: Косово и Метохија – право на људска права

Власти у Приштини спроводе тихо етничко чишћење КиМ, рекао је данас у обраћању јавности председник Србије. Најављује да ће тражити хитан разговор са шефом НАТО-а и сазивање хитне седнице Савета безбедности Уједињених нација. О непоштовању људских права Срба на >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Косову и Метохији за РТС су говорили заштитник грађана Зоран Пашалић и министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов.
Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да власти у Приштини спроводе тихо етничко чишћење Срба на Косову и Метохији. Заштитник грађана Зоран Пашалић оценио је за РТС да је ситуација на Косову и Метохији лоша и додао да је то најблажи израз који може да употреби.
"Над Србима на Косову и Метохији спроводи се тортура, по свим дефиницијама тортуре из члана 1. Конвенције против тортуре, сурових, нељудских и понижавајућих поступака и казни. То је буквално спровођење тортуре по дефиницији. Наноси им се физичка бол, наносе им се физичке и психичке патње и то је све оно што се не сме ни по једној декларацији и конвенцији спроводити на било ком људском бићу", рекао је Пашалић.
Истакао је и да су Србима ускраћене и разне слободе које су гарантоване бројним декларацијама и конвенцијама, па и права из Универзалне декларације о људским правима из 1948. године.
Министар за људска и мањинска права и друштвени дијалог Томислав Жигманов рекао је да, према Резолуцији 1244, министарство на чијем је челу нема никакве ингеренције на Косову и Метохији и да су људска и мањинска права у надлежности УНМИК-а.
"Оно што ми можемо констатовати јесте да су ти привремени органи формално прихватили све међународне стандарде, али да у примени истих постоје велики проблеми, да се они не примењују линеарно, спрам свих субјеката и да су жртве тих селективних примена грађани српске националности и других неалбанских заједница", рекао је Жигманов за РТС.
Министар је о овоме говорио и у Уједињеним нацијама, на седници Савета за људска права. Истакао је да су јасно и недвосмислено указали на проблеме са којима се суочавају и да је примена више него проблематична.
Емисију "Око" у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.