Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 16:17

Све веће интересовање за сеоски туризам у куршумлијском крају

Чист ваздух, здрава храна и нетакнута природа, али и све већа потражња гостију за смештајем који је изолован од буке и гужве, натерали су многе у топличком крају да уђу у бизнис бављења етно туризмом. Највише објеката за ове намене изгражено је у куршумлијском крају. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Милановићи су у селу Игришту, надомак Куршумлије направили објекте и решили да се баве етно туризмом. Близина Луковске Бање и источне падине Копаоника, на чијим се обронцима налазе, предности су због којих су се одлучили на овај потез.
“Људи воле сеоски туризам, воле село, природу. Надао сам се да ће тако да буде. Тако се и остварило. Две године како смо почели ово да радимо, видимо да гости све више и више имају интересовања да дођу код нас и да нас посећују. И што ме највише охрабрује, што долазе једни исти гости или шаљу своје пријатеље, рођаке, другаре, да дођу и они по препоруци”, каже Горан Милановић из Игришта.
“Овде је увек добро. Домаћини су љубазни, имамо све услови који су потребни за наш одмор. Ваздух свеж, вода чиста, здраво се хранимо, тако да све нам одговара”, наводи Небојша Митровић, гост из Београда.
Интересовање за сеоски туризам ове године је веће него икада, пре свега због ваучера које даје држава, али смештајни капацитети за сада не могу да испрате потражњу. Зато је све више нових газдинстава која се опредељују за овај вид туризма.
“Породично имање претворили смо у смештајне капацитете које свакодневно издајемо, како домаћим тако и страним туристима. Ова нетакнута природа идеална је за породице са малом децом и сви они који воле мир и природу ово је идеално место за такве људе”, наводи Јасмина Ћосић, из Куршумлије.
“Нове смештајне јединице налазе се у непосредној близини Куршумлије, те љубазни домаћини и повољна клима, бројни програмски садржаји, свакако утичу да све већи број, како домаћих тако и страних туриста посети куршумлијску општину”, каже Јасмина Савић, директорка Туристичке организације Куршумлије.
У Куршумлијском крају за сада има само стотину лежајева за смештај на сеоском подручју, а у току је категоризација још десетак објеката који су намењени за етно туризам.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.