Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 15:19

Берлински суд одбацио тужбу наследника Џафера Деве против амбасадора Родеа

Берлински суд одбацио је као неприхватљиву тужбу наследника Џафера Деве против амбасадора Немачке у Приштини Јорна Родеа, који је о Деви говорио као о нацистичком сараднику.
Девин потомак Ваљдет Дева написао је на Фејсбуку да је суд у Берлину >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одбио тужбу на основу тога што тужилац није испунио услов за покушај помирења или споразума између страна.

"Приликом извођења доказа пред судом доставио сам писане доказе, између осталог и сва писма упућена на адресу амбасадора Родеа, где тражим састанак и дајем му могућност да изнесе доказе или извини се због његове изјаве. Чини се да то није било довољно за суд у Берлину", написао је Ваљдет Дева.
Девин потомак истиче да ће наставити рад на, како каже, расветљавању лика Џафера Деве и враћању имовине породице Дева.
Директор Центра "Симон Визентал" и координатор центра за истраживање нацистичких ратних злочина широм света Ефраим Зуроф каже да је одлука суда у Берлину исправна.
Зуроф је за Танјуг рекао да апсолутно нема сумње да је немачки амбасадор Јорн Роде био у праву када је говорио о Џаферу Деви као о нацистичком сараднику.
"Свака друга одлука била би изврдавање правде", истакао је Зуроф.
Немачки амбасадор у Приштини Јорн Роде је пре више од шест месеци изјавио да је Џафер Дева био близак сарадник нациста. Роде је тада био забринут због намере да се обнови кућа Џафера Деве у Јужној Митровици. Након тога, Девин потомак га је тужио за клевету.
Џафер Дева био је нацистички колаборациониста, активан у формирању СС дивизије "Скендер-бег", познат по припремању и извођењу злочина над српским и јеврејским становништвом.
Дева је за време Другог светског рата био градоначелник Митровице и министар унутрашњих послова Албаније, којег је Адолф Хитлер одликовао 1944. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.