Izvor: RTS, 04.Jul.2023, 19:14

Нови Пазар, невладине и организације цивилног друштва осудиле напад на директора хуманитарне организације "Светионик"

Невладине и организације цивилног душтва саопштиле су да се пре два дана догодио напад на директора хуманитарне организације “Светионик“ и његову породицу у Новом Пазару и осудиле тај, како наводе у саопштењу, насилнички чин.
Како се наводи >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << у саопштењу, новопазарске невладине организације изражавају крајњу забринутост и најоштрије осуђују напад на директора хуманитарне организације "Светионик" и доказаног хуманитарца Мирзу Аличковића и његову породицу, коју је група момака 2. јула у новопазарском насељу Луг вербално и физички напала, наочиглед присутне деце која су се у том тренутку, заједно са осталим члановима породице, налазила у ауту. 
Према писању локалних медија (А1, Санџак Данас, Санџачке новине…) догађај није завршен на окршају који се десио на улици, већ је, по речима сведока и жртава, настављен испред куће чији су они власници, додаје се у саопштењу.
"Овај насилнички чин говори о томе да се на улицама и у кућама Новог Пазара више нико не може осећати сигурно и безбедно. Напади, претње, вређање, узнемиравање и застрашивање жена и траума деце које су преживљавали од групе насилника, без адекватних реаговања институција може имати катастрофалне и дугорочне последице и по породицу и по друштво у целини. Уколико надлежни органи и институције не реагују брзо, ефикасно и адекватно, сви грађани, а нарочито жене које преживљавају било који вид насиља и шиканирања биће обесхрабрени да пријављују насиље, а одговор институција доживљаваће као заштиту насилника, а не жртаве", истиче се у саопштењу које потписују Санџачки одбор за заштиту људских права и слобода, КЦ ДамаД, Урбан-Ин, Удружење грађана ”Такт инфо“, Академска иницијатива Форум10, Иницијатива слободних грађана и еколошко удружење "Нешто звучно"..
Брине их, додају, и "чињеница да се, ни након три дана од инцидента, новопазарска полиција није огласила и да још увек немамо никакву информацију о томе шта је предузето поводом тог случаја".
"Тражимо да полиција професионално и одговорно прикупи све доказе о нападу, као и да јавност буде благовремено обавештена о свим поступцима и предузетим мерама у овом случају", напомиње се у саопштењу.
Позивају Министарство унутрашњих послова, надлежно тужилаштво и остале надлежне институције, да хитно реагују и да, сходно обавезама које су Уставом и законима Републике Србије прецизирана, одмах предузму све неопходне мере, као и да, убудуће својим професионалним деловањем, гарантују безбедност заједнице и сигурност свих грађана и грађанки Новог Пазара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.