Izvor: RTS, 23.Jun.2023, 16:56

Благојевић: Ускоро исплата помоћи породицама чији су домови оштећени у поплавама

Министар за јавна улагања Марко Благојевић разговарао је са градоначелником Крагујевца Николом Дашићем и начелником Управе за ванредне ситуације у Крагујевцу Зораном Кочевићем о недавним поплавама које су задесиле територију Крагујевца. Прва помоћ породицама >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << чији су стамбени објекти оштећени у поплавама биће исплаћена за неколико недеља, најавио је Благојевић.
Након разговора са представницима Града Крагујевца, Марко Благојевић обишао је клизиште у насељу Грошница и посетио породице у Левачкој улици у насељу Палилула чије су куће оштећена током поплава, саопштило је Министарство за јавна улагања.

Том приликом најавио је да ће прва помоћ породицама чији су стамбени објекти оштећени у поплавама бити исплаћена за неколико недеља, а на основу података добијених од локалних самоуправа до сад је пријављено 1.600 оштећења на објектима за становање.
Благојевић истиче да је износ помоћи у просеку за 40 одсто већи него раније и то због значајно већих цена материјала и радова.
"Држава ће уложити онолико новца колико је потребно да би се исплатила помоћ породицама чији су стамбени објекти оштећени у поплавама, да би се обновила и унапредила превентивна инфраструктура за заштиту од плављења и да би се обновила локална инфраструктура попут мостова на локалним путевима, система за водоснабдевање и осталих ствари како би се живот вратио у нормалне токове", истакао је Благојевић.
Подсетио је да су, након поплава 2014. године, велика средства пласирана у инфраструктуру за заштиту од плављења.
"Влада Републике Србије је, само преко Канцеларије за обнову, Канцеларије за јавна улагања и сада Министарства за јавна улагања пласирала близу 20 милијарди динара за интервенције на 786 локација широм наше земље. И то нису једина средства која су од 2014. до данас уложена у заштиту од плављења", навео је Благојевић.
Према његовим речима, то је допринело да данас будемо безбеднији него што смо били 2014. године.
"Нема места поређењу са катастрофалним поплавама из 2014. када је реч о последицама, али можемо поредити количину падавина и број општина погођених поплавама. Тада је било погођено 106 локалних самоуправа, а сада 60. Ове године је на бројним локацијама за сат или два пало 100 литара кише по квадратном метру. Подсетићу да су падавине од 20 литара дневно граница ризика. Суочавамо се са неупоредиво чешћим и интензивнијим падавинама него икада пре", истакао је министар за јавна улагања.
Благојевић наглашава да ниједан мост који је направљен од 2014. до данас, а направљено их је 140, није претрпео оштећења и да је битно да се настави са улагањима у превентивну инфраструктуру.
Када се ради о улагањима у локалну и превентивну инфраструктуру само у Крагујевцу Министарство за јавна улагања је до сад финансирало 12 пројеката укупне вредности од 192.697.388,39 динара, наводи се у саопштењу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.