ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ

Izvor: Objava, 24.Okt.2019, 11:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ДИМИТРИЈЕ ДАВИДОВИЋ

Новинар, издавач, државник и историчар Димитрије Давидовић рођен је 24. октобра 1789. године у Земуну. Гимназију је започео у Карловцима, али је због једне пасквиле коју је написао против митрополита Стратимировића и калуђера морао напустити школу и Карловце и прећи у Кежмарк. Више разреде гимназије, "филозофију", учио је у Пешти; ту је започео да студира медицину, коју је наставио у Бечу. Напустивши студије, са Димитријем Фрушићем, Сремцем из села Дивоша, који је као и он студирао медицину, издавао је у Бечу од 1813. до 1821. године "Новине сербске". Када је Фрушић завршио студије напустио је новинарство. Тако је Давидовић од 1816. године наставио сам да уређује новине, уз повремену помоћ Вука Караџића, који је понекад уређивао и писао текстове за овај лист.

Давидовић је прешао у Србију 1821. године и до 1829. био секретар кнеза Милоша. "Новине српске" покренуо је и у Србији, и био је њихов главни уредник 1834. и 1835. године, јер је кнез Милош у то време купио штампарију у Русији.

Био је образован, вредан и предузимљив човек који је добро познавао уставно устројство и законодавство неких западноевропских земаља. Кнез Милош му је наложио да напише за Србију устав и он се тог посла радо прихватио. Радећи на Сретењском уставу 1835. године унео је у њега и многа слободарска решења која су у то време била ретка јер је већина европских земаља тада имала монархистичко уређење. Том првом српском уставу, усвојеном на празник Сретења Господњег, 14. фебруара 1835. године, жестоко су се успротивиле три царевине: руска, аустријска и османлијска. Само три месеца после његовог доношења, кнез Милош га је са задовољством опозвао. У кратком уставном периоду Давидовић је био министар унутрашњих послова и просвете. Павши после укидања устава у немилост код кнеза Милоша, није више обављао јавне функције и до краја живота живео је у Смедереву у сиромаштву.

Бавио се и историјом и 1821. године објавио "Дјејанија к историји српскога народа".

Димитрије Давидовић умро је 6. априла 1838. године.