Izvor: RTS, 19.Jun.2023, 08:55

Влајић за РТС: Правди на Косову се нада само онај ко је очајан или дубоко необавештен

Адвокат Небојша Влајић, говорећи о ухапшеним Србима, каже за РТС да се правди на Косову нада само онај ко је очајан или дубоко необавештен. Немогуће је бранити некога пред судовима на Косову, јер они за аргументе не маре, поручује Влајић. Истиче и да "ниједан наш човек >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не сме да остане без одбране", али и да је важно да се јавно каже да није било никаквог напада на новинаре из Приштине.
Небојша Влајић наводи да Срби на Косову и Метохији "живе у институционализованом терору који се представља као да је нужан и као нешто што је у интересу свих заједница".
"То је далеко од истине. Ја на Косову живим, овде сам и рођен у Косовској Митровици, ситуација никада није била гора и напетија. Људи то осећају, осећа се стална несигурност, а већина тих ствари долази директно из Приштине", додаје Влајић.
Указује да међународна заједница не реагује на оно на шта би морала да реагује. "Мислим да се некаква решења морају наћи, али не видим да су близу", додаје Влајић.
Међународна заједница не реагује ни на упозорења да ухапшени Срби нису криви за оно за шта се терете. На питање да ли је могућа одбрана људи ако институције у Приштини одбацују сваки доказ, Влајић каже да је немогуће бранити некога пред судовима на Косову.
"Ја сам неко ко би по својој вокацији морао да верује у правосуђе. Ја у то и даље верујем, ја своје идеале нисам изгубио, али видим како ради правосуђе на Косову. Правди се на Косову нада само онај ко је очајан или ко је дубоко необавештен. Немогуће је бранити некога пред судовима на Косову, јер једноставно они за аргументе не маре. Они ће вас пустити да кажете шта год желите, да би се очувао привид фер поступка, али је одлука одавно донета", поручује Влајић.
"Ниједан наш човек не сме да остане без одбране" Говорећи о томе каква је онда стратегија за одбрану Срба који су сада у притвору, Влајић каже да је стратегија таква да "ниједан наш човек не сме да остане без одбране".
"И неће ни остати, сви адвокати који овде раде се залажу из све снаге да се тим људима помогне и понекад смо њима више и од бранилаца, понекад смо им као чланови породице. То мора да се ради и да се стално истиче. Ја верујем да ће једанпут доћи време када ће се ти аргументи признати", истиче Влајић.
Адвокат Влајић је бранилац ухапшениг Милуна Лунета Миленковића који се терети за тероризам, напад на лица под међународном заштитом, на Кфор, као и на косовску полицију.
"Луне има и другог браниоца који у том поступку предузима радње и сигуран сам да је у том поступку већ предузето све што може да се предузме. Међутим, ту је одређен притвор од 30 дана и тренутно неће моћи да се много ствари уради", додаје Влајић.
"Нема никаквог напада на новинаре и то мора да се јавно каже" Истиче да су и други предмети важни, али да је Лунетов са најозбиљнијим оптужбама.
"Постоје предмети прве двојице ухапшених Петровића и Обреновића где нема такође ниједног доказа да су ти људи учинили кривична дела, као што нема доказа ни за наводне нападе на новинаре из Приштине. Ми немамо никаквог разлога да нападамо новинаре, поготову оне из Приштине. Ми желимо да се наша истина чује управо у Приштини и зато су нам потребни албански новинари", наглашава Влајић.
Наводи и да људима на Косову смета тенденциозност тих новинара и извештавање само о ономе о чему они желе.
"Истицање лоших примера, уколико их уопште има, и надувавање читавог случаја. Значи, ту нема никаквог напада на новинаре и то мора да се јавно каже", каже Влајић.
Пре демонстрација је ухапшен и Милован Божовић из Зубиног Потока који се терети за тешка кривична дела.
"Он је оптужен за најозбиљнија кривична дела – за учешће у организованом криминалу, а суштина тог организованог криминала је противљење властима из Приштине. Они Србе сматрају за непријатеље, а некога морају прогласити за вођу или за учесника у томе. То се управо десило Божовићу. Нема никаквих доказа за оно за шта га оптужују, а он је већ трећи месец у притвору", додаје Влајић.
О обрачунавању Приштине са политичким представницима Срба са КиМ Стратегија Приштине је и обрачунавање са политичким представницима Срба са КиМ. Зоран Тодић и Славко Симић нашли су се на мети Приштине која их оптужује да су вође криминалне групе у Лепосавићу и да су организовали људе који су спречавали састанак новоизабраног градоначелника са директорима предузећа.
"Те оптужбе уопште нису наивне. То није политички став тог министра који је то рекао, па да кажемо да је то у неком смислу и дозвољено. То је директна злоупотреба његовог службеног положаја. Он оптужује људе који су политичке вође тог народа, тај човек је био народни посланик или је био претходни градоначелник у Лепосавићу. Нормално је да су они политичке вође. Они су политичке вође без обзира да ли се Приштини свиђа та личност или не", наводи Влајић.
Каже и да је оптуживање њих, без икаквих доказа, да воде криминалне групе директан налог и притисак на правосуђе, директан налог за хапшење и нешто што изазива несигурност код читаве заједнице.
"Ако обичан човек види да неко у кога он има поверење, политичар, свеједно шта, може бити ухапшен, може бити тако оптужен, шта ће онда помислити за себе? Наравно, још горе", поручује Влајић.
"Албански новинари и јавност у Приштини не виде бол и патњу нападнуте деце" Нагласио је и да се не кажњава нападање деце на које може да се пуца и да се не оде у затвор, која возе квад по сеоским или шумским путевима и бивају брутално претучени.
"Зашто ти албански новинари не дођу у болницу у Косовској Митровици да сниме ту децу, па да нам онда каже полиција да је то лажан догађај и да је измишљено. Није измишљено ништа", каже Влајић.
"Албански новинари и албанска јавност у Приштини не виде сузе њихове мајке Марије, не виде бол и патњу те деце и уништено детињство, то не види нико. А полиција када год се оптужи да је злоупотребила положај она каже ми нисмо. Они нису пуцали ни на човека у колима, па после два дана се доказало да јесу", закључио је Влајић.
Са захтевом да се ослободе сви ухапшени Срби ће се данас у 13 часова окупити у Косовској Митровици и имати још једну протестну шетњу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.