Izvor: RTS, 15.Maj.2023, 21:07

Истиче рок за плаћање пореза – какве је новине за грађане и правна лица увела Пореска управа

Друга рата пореза на имовину, порези и доприноси за предузетнике, на добит правних лица, ПДВ и акцизе – за све то је 15. мај последњи дан за плаћање. Драган Агатуновић из Пореске управе рекао је за РТС да истиче и рок за пријаву и плаћање пореза на доходак за сва физичка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лица која су остварила приход преко 3.700.000 динара у прошлој години. Истакао је да грађани који су прешли наведени лимит треба да потврде и поднесу пријаву, а уколико се не слажу са тим подацима, имају могућност да их промене на порталу еПорези.
Драган Агатуновић из Пореске управе рекао је за РТС да је 15. мај последњи рок за плаћање друге рате пореза на имовину, али и за порезе и доприносе за предузетнике, порез на добит правних лица, ПДВ и акцизе.
Последњи је дан и за пријаву и плаћање пореза на доходак, што се подноси искључиво електронским путем.
"Сви обвезници, физичка лица, који су остварили приход преко 3.700.000 динара у прошлој години подносе ту пријаву. Пореска управа је, како би олакшала, унапред попунила ту пореску пријаву и поставила је на портал. То је новина од ове године, у односу на претходне године, где је Пореска управа доносила решење", објаснио је Агатуновић.
Додао је да грађани који су прешли наведени лимит треба да потврде и поднесу пријаву, а уколико се не слажу са тим подацима, имају могућност да их промене на порталу еПорези.
"Када добију информацију да је успешно поднета та пријава, добиће генерисану уплатницу и кју-ар код да је плате", нагласио је Агатуновић.
Навео је да је велики део обвезника већ поднео пријаву – до данас њих већ око 23.300, а очекује се још неколико стотина пријава.
Казне за неплаћање пореза од 5.000 до 150.000 динара Агатуновић је истакао да је немогуће избећи плаћање пореза на доходак, пошто Пореска управа има увид у зараде обвезника.
"Казне су прописане у износу од 5.000 до 150.000 динара, али казне одмерава Прекршајни суд", навео је Драган Агатуновић.
Истакао је да лимит од 3.700.000 динара годишње зараде најчешће прелазе запослени у ИТ индустрији, менаџери, директори предузећа, лекари.
"Добро је да ово друштво има што већи број физичких лица која су богата и која могу да поднесу ту пријаву да би платили и измирили порез", поручио је Агатуновић.
Млађи од 40 година имају право на умањење пореза у износу три просечне годишње зараде, а Агатуновић је навео да је прошле године те обавезе ослобођено око 8.700 грађана, а да је за 2.900 обвезника значајно умањена обавеза.
Порез на оружје прошле године платило 167.000 грађана Говорећи о порезу на оружје, Драган Агатуновић је навео да се та обавеза наплаћује на основу података МУП-а.
"У прошлој години смо око 167.000 лица опорезовали по том основу", истакао је Агатуновић и додао ће у другој половини године бити донета решења за 2023.
Навео је да порез за оружје за личну безбедност износи 4.680 динара годишње, за држање и ношење оружја је 23.350 динара годишње, а порез на ловачко оружје се не наплаћује.
Најчешћи прекршаји – неподношење пријаве и избегавање плаћање пореза Када је реч о прекршајима, Агатуновић је навео да грађани најчешће не подносе пореске пријаве и избегавају плаћање пореза.
"Имамо случај код издавања у закуп непокретности, покушавамо да разним активностима спроведемо поступак утврђивања пореске обавезе. Грађани избегавају пријављивање издавање у закупа непокретности", истакао је Агатуновић.
Истакао је да је реч о врло комплексној материји и да није лако утврдити и доћи до власника и станара који ће потврдити ту причу.
Говорећи о фриленсерима, Агатуновић је објаснио да је у току израда портала која ће њима омогућити подношење нове пријава која је прописана законом и да ће од 1. јула њима то бити на располагању.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.