Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 18:09

Деликатес пар екселанс: Хомољски сир из црног вина на европским трпезама

Ручно прављени сир који је одлежао у домаћој тамјаници, гриловани сир или кисело млеко прављено по рецепту старом стотину година – само је део понуде породичне млекаре "Запис Хомоља“ из села Оштрељ близу Бора. Сами су покренули посао, а Европска унија уз ЕУПРО >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << плус програм помогла им је да прошире производњу и набаве нову опрему. Сада већ чувени сир у вину могао би да крене и на освајање иностраних тржишта, па да се нађе и на трпезама сладокусаца у земљама ЕУ.
Ручно спремљени сир који је одлежао у вину! И то домаћем црном вину, сорте тамјаника, из старог бурета. Па онда и бели сир, гриловани сир, домаћи јогурт и кисело млеко по рецепту старом сто година. Тако изгледа понуда породичне млекаре "Запис Хомоља“ из села Оштрељ, близу Бора.
Већ неколико година, Стефан Симоновић, млади школовани млекар, најтраженији је произвођач сирева и млечних производа у источној Србији. Престижни хотели у Србији производе из Стефанове млекаре нуде као тражене специјалете бројним домаћим и страним гостима.
Најбоља препорука сирева, поред врхунског квалитета је њихово апсолутно природно порекло, од млека добијеног са испаша на обрноцима Хомоља. Просечна надморска висина Хомољских планина је око 900 метара, а удаљеност од индустрије чини млеко с ових простора јединственим деликатесом.
"Записи Хомоља” покренули су бизнис од својих пара, уз подршку града Бора доказали да знају и умеју, а онда им је било потребно да прошире производњу. У томе им је помогла и Европска унија (ЕУ), која је кроз ЕУПРО Плус програм обезбедила средства за куповину нове опреме: дозатора за млеко и киселомлечне производе и дупликатор капацитета 500 литара.
ЕУПРО плус програм подржан је са 40 милиона евра, а реализује га Министарство за европске интеграције, док активности на терену спроводи УНОПС. И није актуелан само у Хомољу, већ у два региона: Шумадије и Западне Србије и региону Јужне и Источне Србије. Његов је циљ да допринесе економском расту и унапреди социјалну инфраструктуру и кохезију у 99 јединица локалне самоуправе.
Стефан Симоновић и "Запис Хомоља“ добро су искористили оно што им пружа ЕУ. У инвестицију од око 20.000 евра, Стефан је ушао уз минимално учешће и максималну подршку.
Ускоро ће у "Запису Хомоља” запослити још два радника, а потом представити и нове производе и нове јединствене укусе тражених сирева. Сада већ чувени сир у вину могао би да крене и на освајање иностраних тржишта, па да се нађе и на трпезама сладокусаца у земљама ЕУ.
ЕУ вам помаже инвестирањем у твој бизнис – јер добра идеја сада може бити квалитетан производ на тржишту сутра. Пронађите све информације на www.eumogucnosti.rs.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.