Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 17:25

Буџет града није баук: Како су Лесковчани почели да предлажу капиталне инвестиције

Око буџета града не би требало да буде непознаница и грађани морају да буду укључени у доношење буџета локалних самоуправа и да имају могућност да предлажу капиталне инвестиције. У Лесковцу, али и у бројним другим местима у Србији, објасниће вам да уопште није неизводљиво. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Управо је Лесковац један од градова који су захваљујући Програму Exchange 6 и Сталној конференцији градова и општина унапредили рад своје локалне самоуправе.
Буџет места у којем живимо не треба да буде далек и неразумљив. Напротив, грађани морају да буду укључени у доношење буџета локалних самоуправа, али и да имају могућност да предлажу капиталне инвестиције у својој заједници.
Звучи као далеко обећање? У Лесковцу, али и у бројним другим местима у Србији, објасниће вам да уопште није неизводљиво.
Управо је Лесковац један од градова који су захваљујући Програму Exchange 6 и Сталној конференцији градова и општина унапредили рад своје локалне самоуправе.
О томе нам прича Ђорђе Станковић из одељења за локални економски развој Лесковца. Он из дугогодишњег радног искуства зна да процес израде докумената у локалним самоуправама никада није лак. Потребно је мотивисати све учеснике у том процесу а недоумице, сумње у личне потенцијале и капацитете, као и мањак знања честе су препреке ка добром планирању.
"Сви ми када мислимо о капиталним пројектима постављамо себи питања јесмо ли спремни за капиталне пројекте, ко их реализује, ко ради на њима, а кључна је та подршка и то охрабривање да наше идеје претворимо у неку реалност и да кренемо у реализацију“ објашњава Ђорђе Станковић.
Пре него што су преко програма Exchange 6, једног од видова подршке Европске уније реформи јавне управе у Србији, добили експертску подршку за израду плана, додаје, радило се доста кампањски.
"Након добијања подршке на много ефикаснији начин дошли смо до Плана капиталних инвестиција који је вишегодишњи и садржи 23 пројекта везана за дугогодишњу реализацију“.
Шта је то Лесковац променио? Направљен је Формулар предлога пројекта капиталних инвестиција, који је омогућио да у израду предлога буду укључени многи носиоци пројектних активности - од Градске управе, преко јавних предузећа до институција чији је оснивач град.
Важан корак било је и увођење јавне расправе, а грађанима је омогућено да у Градском услужном центру предају своје предлоге за пројекте у својим заједницама. Након анализе, сваки грађанин добио је повратну информацију о свом предлогу. Неки од њих ушли су и у план капиталних инвестиција.
Сем Лесковца, Пакет подршке за унапређење планирања и буџетирања капиталних пројеката добиле су и локалне самоуправе у Пироту, Врању, Пожаревцу, Крагујевцу, Петровцу на Млави, Сремској Митровици, Пријепољу и Аранђеловцу.
Програм ЕУ Exchange финансира Европска унија у оквиру националног Програма ИПА 2019, уз сарадњу са Министарством финансија и Републичким секретаријатом за јавне политике. Имплементациони партнер је Стална конференција градова и општина има улогу имплементационог партнера.
Више информација о томе шта нуди ЕУ, али и ваша локална самоуправа, можете пронаћи на сајту www.eumogucnosti.rs.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.