Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 17:15

Оригинал Србија: Национални жиг као гарант квалитета и порекла

Гастрономско наслеђе сваког простора наше земље део је и његовог идентитета и традиције. Како би се очувале културно-историјске вредности, али и знање наслеђено од предака важно је заштитити их, али и – означити. Организација Оригинал Србија окупља удружења произвођача >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << производа са ознаком географског порекла и заговарају решења која ће довести до регулације ове области. Њихови активни напори усмерени су, између осталог, и ка регулисању националног логотипа.
Ариљска малина надалеко је позната, а бегечка шаргарепа недавно је кренула да осваја свет. Футошки купус узгаја се од 16. века у Војводини, а нема доброг весеља без сремског кулена и сира са Златара. Гастрономско наслеђе сваког простора наше земље део је и његовог идентитета и традиције. Како би се очувале културно-историјске вредности, али и знање наслеђено од предака важно је заштитити их, али и – означити.
У овоме нам може помоћи ознака географског порекла, која гарантује да је производ настао од тачно одређене сировине, по одређеној рецептури и на одређеном подручју. Тако се штити име производа, јер ознака представља добровољни стандард квалитета на свим нивоима.
А да би потрошачи препознали овакве производе на тржишту, потребно је коришћење националног жига, односно логотипа који ће бити препознатљив грађанима.
"То значи и потенцијал за извоз на тржиште Европске уније, будући да би тако традиционални производи из Србије имали исту ознаку квалитета као оригинална грчка фета, италијански пармезан, шпанска Иберико пршута или Пашки сир", каже Вук Вујачић из удружења Оригинал Србија.
Оригинал Србија је организација цивилног друштва која окупља удружења произвођача производа са ознаком географског порекла и заговарају решења која ће довести до регулације ове области. Њихови активни напори усмерени су, између осталог, и ка регулисању националног логотипа. За све то су добили подршку кроз пројекат Дијалог промена чији је циљ успостављање дијалога између цивилног и јавног сектора, а који подржава Европска унија.
Сертификат би требало да буде резервисан само за оне произвођаче који поштују прописане процедуре, и њих би, кажу у удружењу Оригинал Србија, требало адекватно правно заштитити. Тако се од нелојалне конкуренције штите прозвођачи, а потрошачи могу да буду сигурни да имају квалитетан производ.
Уз то, регулатива доприноси и економској одрживости руралних средина, као и очувању српског културног наслеђа.
Национални жиг, Оригинал Србија и пројекат "Дијалог промена" представљају само један – врло укусан, додаћемо – пример организовања цивилног друштва у области јавних политика. Европска унија је ту да омогући грађанима и грађанкама Србије да се активно баве свим темама које су им од значаја и граде друштво по својој мери.
Више информација о могућностима које се пружају неформалним групама, организацијама цивилног друштва и медијима може се наћи на порталу www.eumogucnosti.rs

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.