Izvor: RTS, 29.Apr.2023, 13:10

Путниковић: Поскупљење струје без већих удара на стандард – ко хоће фабрику у Србији имаће гас

У Србији ће струја од 1. маја поскупети за осам, а гас за десет одсто. Јелица Путниковић, главна и одговорна уредница портала "Енергија Блакана", истиче да је прошла грејна сезона и да због поскупљења неће бити већих удара на стандард грађана. Привредници ће, како >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << каже морати мало више да припазе јер ће, уколико повећају своје цене, имати много више робе у магацинима. Истиче да ко хоће да отвори неку фабрику у Србији може да рачуна на њено сигурно снабдевање гасом. Наглашава да је добро што је Влада одлучила да до краја маја задржи контролу цена нафтних деривата, што значи да неће бити неких наглих скокова.
Цена гаса са порезом биће 4,55 динара по киловат-часу, а цена струје 13,31 динар са порезом. Струја ће поскупети и за привреду од 1. маја, и коштаће 110,81 евро по мегавату, за разлику од досадашњих 102,6, што је поскупљење такође од око осам одсто. 
Јелица Путниковић наводи да је тешко рећи колико ће ко у јуну платити више мајски рачун за струју. Процене су да ће она домаћинства која најмање троше струју платити тај рачун за око 350 динара више.
Напомиње да је прошла грејна сезона и да неће бити већих удара на стандард грађана.
"Ово је поскупљење киловат-часа, али у нашем рачуну су порези, акцизе, имамо разне таксе које су уврштене у цену струје, па чак и ваша ТВ претплата и то је све што човек на крају плати. Тако да то јесте сада мало веће поскупљење када су се два спојила, јер ово је сада осам одсто на претходну цену", истиче Путниковићева.
Међутим, истиче да ће у Србији цена електричне енергије и даље бити међу најнижим у Европи, ако не и најјефтинија.

Додаје да су се грађани ове зиме навикли да штеде електричну енергију и да је држава препоручила ЕПС-у акције за уштеду смањењем рачуна. Саветује да је важно да се при куповини електричног уређаја грађани одлуче за онај са ознакама АА+, јер он заиста троши мање струје и то ће им се вратити не само кроз први рачун него дугорочно.
Да ли ће поскупљење погурати инфлацију Путниковићева подсећа да је некада повећање цена енергената било оправдање привредницима да повећају своје цене. Међутим, верује  да ће их то што људи ту потрошачку корпу коју купују смањују у односу на претходне месеце натерати да се и тиме позабаве.
"Верујем да ће ова инфлација која погађа све привреднике на крају морати бити сведена неким њиховим акција, тј. мораће и они да припазе, јер ће онда имати превише робе у магацинима", оцењује уредница портала "Енергија Балкана".
Истиче да Електропривреда Србије која је у ово време прошле године морала да увози одређене количине струје, сада константно од децембра извози одређене количине, што говори и извештај ЕПС-а да је у плусу скоро триста милиона евра од Нове године.
Србија може да рачуна на сигурно снабдевање гасом И поред свега, цене електричне енергије и природног гаса за домаћинства у Србији ће и после корекције 1. маја, остати међу најнижим у Европи.
"Сам природан гас је јако битан због повољне цене. С друге стране, ми имамо дугорочан уговор с Русијом тог енергента. Најављују се нови пројекти који ће бити завршени крајем године, где ћемо имати могућност неких других праваца извора снабдевања. Тако да онај ко хоће да отвори неку фабрику у Србији може да рачуна на сигурно снабдевање гасом и неће бити оних цена као што су у Западној Европи имали проблем привредници", оценила је Путниковићева.
Такође, истиче да што се тиче новог снабдевања, добро је што је у Банатском двору и складиштима у Мађарској резерви од претходне године.
"Колико сам чула, најављују се нове допуне тог гаса. С Азербејџаном се преговара о додатним количинама природног гаса који би могао да стигне за наредну грејну сезону. Верујем да нећемо имати проблема", очекује Путниковићева. 
Указује да је тешко проценити какве ће цене гаса бити и да то ни они који су на самој берзи не смеју да прогнозирају.
"Сада имамо појефтињење нафте зато што је ОПЕК смањио испоруке да не би дошло до неких већих поремећаја, али рецесија у Америци, криза у Западној Европи, најава већих потрошача Кине да им не требају веће количине је утицало на појефтињење нафте", објаснила је она.
Истиче да Србија, како каже, на срећу има Турски ток и да нам земље кроз које он пролази нису реметиле доток, за разлику од Западне Европе која умногоме зависи од гаса који стиже танкерима и који је скупљи.
Утицај сарадње Москве и Пекинга на снабдевање Једино је, наводи, Украјина наставила да шаље ка Европи руски гас, тако да је Европа почела да тражи нове дугорочне снабдеваче.
"Гас већ тече постојећим гасоводом "Снага Сибира" до Кине. Граде се и уговарају нови. Оно о чему се мало говори је то да је Русија кренула да у својим лукама у Северном мору прави ЛНЏ терминале, да једноставно свој гас утечњава, да га извози. Често и тај гас иде у Европу преко посредника, па то буде опет купљено као да није руски, а заправо јесте", наводи Путниковићева.
Додаје и да је Русија избила на четврто место као извозник течног гаса, што значи, истиче да она себи налази нове купце, а Европа опет налази нове продавце.
Влада задржава контролу цена нафтних деривата Максимална малопродајна цене дизела остаће непромењена и наредних седам дана плаћаћемо литар 185 динара, исто важи и за бензин, те ћемо литар плаћати 178 динара као и прошле недеље.
Што се тиче цене нафтних деривата, Путниковићева подсећа да је Влада Србије донела одлуку да и до краја маја задржи контролу цена, што значи да неће бити неких наглих скокова, јер би, како указује неки власници пумпи поскупели много више. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.