Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 16:10

Крагујевац - град у очима младих

Електрични аутомобил је, кажу, будућност крагујевачке фабрике, а будућност Крагујевца почива на младима. Њих је у овом граду око 27 хиљада. Како они виде центар Шумадије, шта их привлачи, а шта би променили, питао је Немања Јаковљевић.
Колевка металске >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << индустрије. Долина гладних. Лидер у извозу. Описи Крагујевца су се мењали током деценија, али остала је једна константа. А то је да је Крагујевац универзитетски центар, град младих.
“Слободан град. Нон стоп си у некој акцији, Гостопримство. елео бих да је перспективнији” - Ово је у најкраћем Крагујевац у очима младих. Ако би ценили као тренутно живе, многи би му дали високу оцену.
“Сам град као град ми одговара, зато што прво није далеко, а и сам друштвени живот је бољи у односу на градове као што је Крушевац и Краљево. Некако је другачија атмосфера”, сматра Ива Миленковић, студенткиња стоматологије, из Крушевца.
“Сматрам да се Крагујевац развија да постоји велики број шанси за младог човека у Крагујевцу, како сада тако за пар година још више надам се. Ја бих волео да останем у Крагујевцу ако је то могуће, да”, наводи Михајло Кочовић, студент Економског факултета у Крагујевцу.
Слично размишљају и ученици Средње сручне школе којима се шанса за посао отворила и пре завршетка школовања.
“Имам већ неке понуде за посао. Пробао бих прво у Крагујевцу да видим како би ми ишло, па би после пробао негде даље. Али вероватно бих остао у Крагујевцу”, каже Стефан Спасојевић, ученик Средње стручне школе у Крагујевцу из Лапова.
 “Већ имам једну понуду у фирми, она је одлична. Не бих нигде ишао, што бих ишао”, каже Петар Рафаиловић, ученик Средње стручне школе у Крагујевцу. 
Веће шансе за запослење него у мањим градовима, лакша организација живота у односу на веће. То је многима на тасу за останак у Крагујевцу који је, у односу на пре двадесетак година, привредно ојачао.
“Али опет каскамо за Београдом, за Новим Садом. То су ипак центри који су неупоредиво испред Крагујевца”, сматра Огњен Обрадовић, студент мастер студија Економског факултета у Крагујевцу.
Нови послодавци високообразованима нису отворили очекивани простор, уколико се изузму струке за којима је потражња свуда велика. Тако другу страну медаље објашњавају стручњаци.
“Имамо индустрију махом засновану на страним директним и гринфилд инвестицијама које у великој мери тражи јефтинију радну снагу. Дакле радну снагу која ће бити у форми дуалног образовања. Надам се са овим новим инвестицијама, да ће бољи простор и да се отврори за те младе људе и да ће имати могућност да се запосле”, каже проф. Петар Веселиновић са Економског факултета у Крагујевцу.
Нису само запослење и мање плате на списку замерки младих на рачун Крагујевца.
Желели би да је саобраћајних гужви мање, слободног паркинга више, да су пуетви бољи, а град чистији. Иако нису ради да стану пред камеру, није мали број оних који не верују да ће стање брзо поправити.
“У овом тренутку видим себе да пробам да одем на неки мастер у иностранство и да вероватно тамо останем. Фали му свакако и културног садржаја и свега. Углавном се свело на коцкарнице”, каже Давид Недић, студент Економског факултета у Крагујевцу.
“Колико људи имигрира према Крагујевцу, толико и емигрира. Крагујевац је привлачан за људе који долазе пре свега да студирају, већина њих се не враћа тамо, што је врло интересантно. А оно што је такође занимљиво, људи који су овде пореклом 2-3 генерације, они одлазе према Београду, Новом Саду, у последње време све више према западној европи, односно, ЕУ”, каже професор Петар Веселиновић.
Они који будућност ипак виде у родном граду, виде и начин да оне буде светлија.
“Можда веће улагање града према универзитетском и средњошколском спорту, децу усмерити на спорт, а не на игрице и некако развијати самим тим после и спортска и културна дешавања у самом граду”, каже Огњен Обрадовић, студент мастер студија на Економском факултету у Крагујевцу.
 А по музичком је и сада познат ван граница земље. Јер када у јуну град заигра у ритму Арсенал феста, Крагујевац постаје престоница младих.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.