Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 15:55

У ком шумадијском селу је центар Србије?

На 8 километара западно од Крагујевца, у селу Драчи, налази се географски центар Србије. То је потврдио Републички геодетски завод. Како он изгледа, како се дошло до закључка да је баш ово географски центар и шта то значи за мештане Драче и околних села, проверавао >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је Бранко Вукашиновић.
Драча - село на путу Крагујевац - Горњи Милановац са око 800 мештана. Иако основано 1720, пре десетак година постало је познато као географски центар Србије.
Међутим, није одувек било тако. До 2011. и мештани села Чумића, Влакче, Јабучја мислили су да су они у центру наше земље. Иако се зна да је та тачка у атару Драче, али на граници са насељем Мале Пчелице, полемика и даље траје.
“Треба да се има то неко позитивно надметање, где је центар. Мени је драже што је код мене, јер знам сигурно да је код мене, али њихова нада ко што кажу треба да буде”, каже Дејан Пејовић, село Драча, а Ивица Филиповић из насеља Мале Пчелице истиче: „Плац који сам купио пре 7 година, старији човек из Пчелица ми је рекао да је овде центар Србије. Ја бих лично волео да буде мој шљивар центар Србије и то је то.”
“Можда у Пчелицама би волели да је географски центар код њих, али у Београду су рекли да је географски центар код нас у селу. Можда је и боље што је код нас у селу јер има више знаменитости”, каже Никола Савић из села Драча.
“По мени небитно је коме припада центар Србије. Да ли је у Малим Пчелицама или Драчи, важно је да се лепо слажемо са њима”, сматра Александар Арсић, насеље Мале Пчелице.
Слаже се и рачуница Републичког геодетског завода која је егзактно показала да је центар Драча.
“Географски центар Србије је израчунат на основу координата преко 39.800 тачака којима се дефинише административна линија државне границе у оквиру базе Регистра просторних јединица”, наводи се у саопштењу Републичког геодетскоги завода.
А Драчани имају своју формулу, па спорењима никад краја. Због тога сада расправљају на чијој њиви је баш та средишња тачка.
“Тренутно је код господина Зорана мога комшије центар Србије. У његовој тој парцели, у његовој њиви се налази”, наводи Дејан Пејовић из Драче.
“Ја мислим да је на Милоша Ћурчића то је одређено већ. Мислим да је ту центар и мислим да је то 100 посто да је ту”, наводи Александар Васиљевић из села Драча.
Одговор би дао обелиск или неко друго обележје да га као у многим земљама света, има.
На питање због чега географски центар Србије није обележен, Бојан Павловић, директор Градске туристичке организације Крагујевац одговара: „ Пре свега због тога што се налази на парцели која је у приватном власништву. Када град буде успео да реши имовинско питање тог простора ми ћемо наравно са задовољством обележити географски центар Србије пре свега због тога што је то један туристички потенцијал.”
Сумњичави су Драчани. Не верују да ће, као ни до сада, имати било какве користи од тога.
“Већ десетак година ништа нису урадили по том питању, да би обележили сам тај географски центар. Мислим дај Боже, волели бисмо“, каже Никола Савић мештанин Драче.
“Ја мислим да би то допринело да ће да дође доста туриста ту у село да обилазе и манастир у Драчи и то место где је обележено и све”, сматра Александар Васиљевић из села Драча. -
“На неки начин сам поносан на то. Значи бићемо познати, бићемо познати макер по нечему, по једној ставци”, каже Зоран Аксентијевић из села Драча.
Па су поносни Драчани предухитрили надлежне и фудбалском стадиону у селу дали име "Центар Србије".
И на крају где је тачно та тачка?
На основу координата Републичког геодетског завода та тачка се налази баш на овом месту. Па ћемо ми симболично, географски центар државе, обележити заставом Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.