Izvor: RTS, 13.Apr.2023, 06:14

На путу смртоносног вртлога - у Сједињеним Државама двоструко више торнада од просека

У САД од почетка године регистровано је скоро 500 торнада, што је двоструко више од просека. Тако је ова година трећа најактивнија, одмах после 2008. и 2017. године.
Последњих седмица читава насеља у Сједињеним Државама претворена су у рушевине. Настрадало >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је најмање 68 људи. Тај број је опомињујући, с обзиром на то да од торнада у Сједињеним Државама током целе године просечно страда 71 особа.
Амерички метеоролози указују да је један од разлога тај што су се многе олуја догодиле ноћу, а ноћна торнада су више него двоструко смртоноснија од торнада по дану. Тада их је тешко уочити. Уз то људи спавају и не примају кључна упозорења.

Олује су се догодиле изван "Алеје торнада“ од Тексаса и Небраске до Ајове. Уместо тога разарања су на југоистоку и средњем западу, гушће насељеним подручјима, па је више људи на путу смртоносних вртлога. Томе је допринела и врсте терена - због влажног тла мање је подрума и подземних склоништа, па је становништво приморано да тражи заклон изнад земље, што отежава преживљавање силовитог невремена.

И зима је на истоку Сједињених Држава била топла са мањим бројем хладних фронтова. Хладнији ваздух спречава изузетно лоше временске прилике, јер су олујама потребни топлота и влага да би се развијале. Тако су се са топлијом зимом и сталним приливом влаге у атмосферским рекама са Пацифика, стицали услови за стварање савршених олуја.
Према Америчком националном Центру за предвиђање највећи пораст броја торнада у последњих 20 година је у окрузима у Мисисипију.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.