Izvor: RTS, 04.Apr.2023, 06:03

Када се банке одлучују на продају некретнине клијента која је под хипотеком

Продаја имовине клијената који су ставили хипотеку на неку некретнину, а не измирују уредно кредит је последња опција. Банкари кажу да се примењује баш само ако и када мора. Од тренутка када пошаљу прву опомену па до момента када се некретнина понуди на продају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << прође између два месеца и пола године.
Не продају се лако станови који због неплаћених рата кредита одлазе на добош. Мало је оних који такве некретнине хоће да купе, углавном јер, како кажу, не желе да зарађују на туђој муци. Са друге стране и банке се на тај корак одлучују тек кад исцрпе све друге могућности. 

"Банка није власник те некретнине, него она само има право да то наплати на име уговора који је потписала са дужником. Банка то гледа као последњу инстанцу у, да кажем, наплати својих потраживања зато што је то компликовано и правно и административно и имају и тај репутациони ризик који их мучи када дођу да узму ту некретнину, активирани су и извршитељи и то је оно што се банкама никад не мили да раде", каже Душан Узелац, уредника сајта "Каматица".
Када баш мора, поступак се покреће пред судом, дозвољава се извршење, уручују се решења и проценитељи утврђују тржишну вредност. Све нкретнине оглашавају се на порталу Е-аукција.
"Поступак продаје јесте тај што се претходно утврђена цена, почетна цена на првој јавној продаји јесте 70 одсто, утврђују се лицитациони кораци чија висина може да буде до 10 одсто од почетне цене и онда лица фактички прихватањем почетне цене и даље лицитационих корака дају своју понуду и на тај начин учествују у јавној продаји", каже Филип Станковић из Коморе јавних извршитеља .
Уколико се, каже, деси да преостане вишка средстава, јавни извршитељ има обавезу да та средства врати извршном дужнику. 
Најчешће се добије између 60 и 80 одсто вредности, а некад може и тржишна уколико се нкретнина налази на доброј локацији. 
"Кад људи већ знају да га напуштају односно да ће морати да га напусте га не одржавају баш најбоље. То знају често да буду неодржаване, неквалитетно одржаване, запуштене, оштећене некретнине...Често не можете да уђете у посед да видите, него купујете мачку у џаку. Јесте то повољно, јефтиније, али обично то што буде јефтино буде на крају најскупље", каже Милић Ђоковић из "Кластер некретнина".
Да би неко учествовао на јавном надметању није довољно само да буде регистрован на порталу већ мора да уплати и јемство и то у износзу од 15 одсто од тржишне вредности некретнине.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.