Izvor: RTS, 29.Mar.2023, 15:56

Млади сточари остају у блачком крају да производе млеко

У блачком крају, у коме доминира воћарска производња - углавном шљиве, очувано је стотинак фарми музних крава. Захваљујићи њима, две велике блачке млекаре дневно прераде и на тржиште пласирају 200 хиљада литара млека. Неке од тих фарми, упорним радом и трудом, подигли >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су млади људи који су се определили за останак на селу.
Александар Савић из Кашевара код Блаца, по завршетку средње школе почео је да се бави сточарством и производњом млека. То ради већ пуних петнаест година. Сада производи 650 литара млека дневно.
“Крупне стоке има око 65, 70 грла. Краве нису лоше, расни састав је добар. Млека предајемо на месечном нивоу око 20 хиљада литара тако да све у свему то није лоше. Ја не могу да кажем да радим у минусу али неки позитиван плус велики, наспрам послу и раду то је много мало”, каже Александар Савић из Кашевара.
Упркос проблемима који последњих година прате млечну производњу, од откупне цене млека до скупе сточне хране, репроматеријала и горива, како Александар каже, никад није помислио да одустане.
“Ту сам рођен, ту сам порастао, значи у штали од годину дана с бабом и с дедом, увек сам ту стоку волео. Нити сам се покајао, нити ћу да се покајем, нити од моје куће идем негде”, каже Александар Савић из Кашевара.
Поред производње млека и фарме крава, има и стотину сјеничких оваца. Обрађује 70 хектара земље да би било хране за све.
“Главна храна је силажа, сено, детелина, краве које се музу трудимо се да једу један оброк детелине. Спремили смо хране доста, треба да има за ову годину”, наводи Александар Савић.
Да више младих сточара настави овај посао и да се производња млека у блачком крају очува неопходна је већа подршка државе, а добро дође и помоћ локалне самоуправе.
“Помаже кроз подстицајне мере за набавку опреме и механизације за припрему сточне хране, за опрему и механизацију за транспорт стајњака, за набавку опреме за мужу”, наводи Бојан Николић, пољопривредна служба општине Блаце.
Александар је један од 80 сточара, произвођача млека са подручја општине Блаце, који су из робних резерви по уредби Владе Републике Србије бесплатно добили 230 тона кукуруза.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.