КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НОС“ ИГОРУ ВИШЊЕВЕЦКОМ

Izvor: TvojPortal.com, 13.Feb.2012, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

КЊИЖЕВНА НАГРАДА „НОС“ ИГОРУ ВИШЊЕВЕЦКОМ

Извор: Твој портал  Лауреат књижевне награде НОС ( Новая словесностъ ) за 2011. постао је Игор Вишњевецки за повест „Лењинград“.
Добитник награде НОС („Нова књижевност „) је изабран 3. фебруара увече на основу резултата јавне дебате одржане у Политехничком музеју у Москви .По >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << речима Ирине Прохорове, главног координатора награде , победа Вишњевецког је била „изненађење за све учеснике у распарви “пошто повест „Лењинград“ у почетку није сматран за главног фаворита.“



Повест „Лењинград“ прича о блокади града на Неви у време великог отаџбинског рата.Радња обухвата период од септембра 1941. до априла 1942.Централна тема повести,како преносе руске агенције,је ситуација „рашчовечења „ која се дешава унутар сваког од јунака књиге.

Поред основне номинације такође је изабран и добитник „награде читалачких симпатија“:Андреј Аствацатуров за роман“Скунскамера „.
За победу Игор Вишњевецки је добио 700 хиљада рубаља, лауреат „читалачких симпатија“ 200, а сваки кандидат из ужег избора по 40 хиљада рубаља.
Награда НОС је основао Фонд културних иницијатива Михаила Прохорова 2010.г. са задатком да подржи нове трендове у савременој уметничој књижевности на руском језику.
Прва добитница награде НОС ( за 2009.) била је Лена Елтанг , списатлејица из Вилнуса за роман“Камени клен „, за 2010.г. ову награду јхе добио Владимир Сорокин за повест „Мећава“.
Б.Ракочевић

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.