Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 07:01

Када би Београђани опет могли на биралишта

Председник Привременог органа града Београда Александар Шапић очекује да ће београдски избори бити расписани у наредних седам, осам дана, након што се изабере председник Скупштине Републике Србије, који треба да распише изборе. Први датум који се помиње као могући >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << за изборе јесте 28. април. Међутим, како у јуну истичу мандати одборника у београдским општинама, намеће се питање да ли ће градски избори бити када и редовни општински.
Иако избори за град Београд нису расписани, први датум који се помиње као могући за изборе јесте 28. април. Извесно је да од понедељка тече рок од месец дана за расписивање избора.

По Закону о локалној самоуправи то треба да уради председник Скупштине Србије, али он још није изабран. Очекује се да ће се то догодити на следећој конститутивној седници републичког парламента, која је заказана за следећи уторак.
Прво што би председник могао да уради истог или следећег дана јесте да распише изборе за Скупштину града Београда. Избори би тако могли да се одрже од 12. марта најраније за 45 дана, а најкасније за два месеца.
"Законом предвиђен рок је месец дана да се распишу избори. Дакле, последњи рок да се распишу избори је 3. април 2024. године. Ако се иде на најкраћи рок, ја заиста не знам када ће то бити, то би онда могао да буде неки 28. април, а максимални рок уколико распише 13. априла је 13. јун 2024. године", наводи Зоран Лукић, председник Градске изборне комисије.
Како у јуну истичу мандати одборника у београдским општинама, намеће се питање да ли ће се истог дана када и градски одржати и редовни општински избори.
"За локалне органе власти на територији града Београда, односно за градске општине, отприлике рокови да се одрже избори су крајем јуна, почетком јула. А овде смо видели да су рокови мало ранији, тако да готово је сигурно немогуће да буду спроведени заједно избори за локалне органе власти у граду Београду и за градске општине. Привремени орган који постоји, који ће наставити да ради, потпуно је власан да распише и те локалне изборе за избор одборника градских општина, односно њихове скупштине“, рекао је Лукић.
Према Закону о локалној самоуправи, док се не изаберу органи власти у Београду, градом ће управљати и даље Привремени орган који има надлежности градоначелника, Градског већа и Скупштине града.
Што се тиче нових избора у Београду, чим се распишу, Градска изборна комисија дужна је да у року од три дана обезбеди обрасце за кандидовање, како би изборне листе имале 20 дана до одржавања избора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.