Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 21:02

Како живе Срби на КиМ месец дана после укидања динара

Због забране динара на Косову и Метохији угрожен рад КБЦ Косовска Митровица, а понестаје и хране за пацијенте. Најугроженији су пензионери и примаоци социјалне помоћи. Приштина је забранила динар пре месец дана.
У незавршеној кући у Грачаници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << живи Љиљана Кучај, са ћерком и четворогодишњом унуком. Живе од једне пензије и једне социјалне помоћи. Од пре месец дана, по тај новац морају у Централну Србију. А то им се, кажу, не исплати.
"Да ли се исплати за пет хиљада дати за пут тамо и овамо, то се не исплати уопште. За ту пензију сам радила. Имам 33 године стажа. У пензију сам отишла са 13.400 динара, сад се пензија повећала скоро дупло, али то ништа не вреди кад не може да се подигне", рекла је Љиљана Кучај из Грачанице.
"Крпимо се од оног што сам некако успела да сачувам од ранијих помоћи. Колико ту може да се сачува, само ја знам. Све кошта, све је и поскупело, а дете расте и тражи своје", каже Сузана Кучај из Грачанице.
Одлука приштинске централне банке да забрани употребу динара, угрожава и рад КБЦ Косовска Митровица, који располаже са 500 кревета за пацијенте - понављају челници установе.
Запослени су без могућности да подигну примања, санитети надомак да остану без горива, болница без грејања, а пацијенти без хране - јер се све то плаћа у динарима.
"Овде смо опструирани на два начина јер постоји некаква забрана коју ми нисмо видели у писаној форми, а то је забрана увоза хране из Србије. Наши набављачи нису у могућности да набављају храну која је прописана тендерском документацијом. Други начин је што ми не можемо да платимо ту храну у динарима и они су проблему, а самим тим и болесници", рекао је др Златан Елек, директор КБЦ Косовска Митровица.
У највећем проблему потенцијално су дијабетичари, оперисани пацијенти и оболели од малигних болести. Отуда апел колегијума болнице на међународну заједницу и све политичке чиниоце који - како кажу - могу да утичу на Приштину да одложи одлуку о укидању српске валуте.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.