Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 07:12

"Буди део плана" и сазнај шта се гради у комшилуку

Грађани које интересује шта ће се зидати у њиховом окружењу до такве информације не могу да дођу, јер им Централни регистар планских докумената није доступан. Мењају се често и просторно-урбанистички планови, углавном у корист градитеља, па грађани понекад не могу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << да виде пројекат пре зидања. Да би се таква пракса променила, у Крагујевцу је покренута дигитална платформа "Буди део плана" преко које ће корисници у реалном времену бити обавештавани о изменама планских докумената.
Житељи Крагујевца ће убудуће, уместо на шалтеру, на промену планова за изградњу моћи да реагују преко Интернета.

"Потребно је да донесу своје основне податке, име, презиме, да изаберу начин на који ће добити нотификацију, да ли је то путем СМС поруке, Вајбер апликације или путем мејла. И потребно је да унесу катастарску општину као и парцелу која их занима“, рекао је Дејан Ружић, начелник Управе за развој и инвестиције у Крагујевцу.
Процес планирања у Србији није довољно ни јаван ни доступан у електронском облику заинтересованим грађанима.
"У нашим истраживањима видимо да више од 95 одсто грађана не зна на који начин могу да добију информацију да се мења урбанистичко-плански документ. Желели смо да омогућимо да се подигне ниво транспарентности и да постоји та једна инклузија, да заиста окружење и осмишљавање насеља буде на добробит и инвеститора и грађана“, каже Јасмина Радовановић из НАЛЕД-а.
Проф. Велимир Шећеров, декан Географског факултета каже да постоји стриктна хијерархија у планским документима од просторних до урбанистичких планова.
"Ако је план вишег реда усвојен а ви интервенишете на плану нижег реда он то и да хоће не може да промени“, објашњава Шећеров.
Надлежни кажу да би платформа "Буди део плана", после Крагујевца, могла да се прошири и на остале градове.
У току је преузимање Централног регистра планских докумената од Републичког геодетског завода, који ће за неколико месеци поново бити доступан грађанима.
Следећи корак је успостављање платформе јединственог националног система е-Простор, који ће 2026. бити потпуно завршен.
Ђорђе Милић, директор Агенције за просторно планирање и урбанизам каже да ће е-Простор омогућити да грађани имају правовремену информацију, преко интернета, као корисници е-управе и онда ће грађани и сви заинтересовани моћи да преузму и улогу инспекцијског надзора.
"Ако правовремено виде да на некој површини се нешто ради које није у складу са планом они знају шта је са планским решењем и да правовремено интервенишу“, напомиње Милић.
Платформа е-Простор треба да спречи да грађани о некој градњи сазнају из медија тек када радови почну, када истекне рок за примедбе а инвеститори већ добију грађевинске дозволе.
Зато ће Агенција за просторно планирање омогућити да грађани месец дана имају јавни увид у плански документ, како у Републици, тако и на локалном нивоу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.