Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 06:59

Севернокорејске испоруке артиљеријских граната Русији надмашиле јужнокорејске Украјини

Јужнокорејски министар одбране Шин Вон Сик изјавио је раније ове недеље медијским посленицима у својој земљи да постоји могућност да је Северна Кореја испоручила преко три милиона артиљеријских граната 152 милиметра Русији.
Јужнокорејски медији >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ових дана преносе изјаву министра одбране те земље генерала Шин Вон Сика, који је изјавио да постоји могућност да је Северна Кореја Русији испоручила преко три милиона артиљеријских граната калибра 152 милиметра.
Мада интригантна и импресивна цифра, реч је заправо о шпекулацији, будући да се обавештајни подаци којима располаже Република Кореја односе на број теретних контејнера које Пјонгјанг испоручио у Русију.
Наиме, на конференцији за штампу организованој у Сеулу у понедељак, Шин је рекао да је Север у највећу државу планете послао 6.700 контејнера од јула прошле године (када је руски министар одбране Сергеј Шојгу посетио Пјонгјанг), и да је то простор довољан да се смести горе поменути број граната. Наравно, јужнокорејским службама није познато да ли су се у тим контејнерима заиста налазиле само артиљеријска зрна или је у њима било и другог наоружања и опреме.
Шин је такође изјавио да је у обрнутом смеру, из Русије у Северну Кореју, пребачено још више контејнера, њих око 9.000 и да се ту углавном ради о храни.
Русија је Демократској Народној Републици Кореји пружила и техничку помоћ у конструисању ракете за лансирање сателита - закључак о томе се изводи на основу сличности у дизајну севернокорејске ракете, која је недавно, у новембру, успешно поставила у орбиту први војни сателит те земље, са руским узором и на основу чињенице да је председник Путин у септембру прошле године свог колегу из Пјонгјанга угостио управо у космодрому Восточни, из којег Русија врши лансирање сопствених сателита.
Јужну Кореју пристигла војнополитичка карма? Војно и економско зближавање Русије и Северне Кореје, мада се у западним медијима готово без изузетка описује као показатељ неспремности Русије за рат у Украјини, односно, недостатка артиљеријске муниције у њеним снагама, заправо је у доброј мери мотивисано чињеницом да је претходно, почетком прошле године, влада Јужне Кореје направила непријатељски гест према Русији када је Вашингтону испоручила пола милиона граната НАТО калибра 155 милиметара.
Оне су по неким новинским извештајима прослеђене Украјини преко Пољске, док су по другима, завршиле у америчким складиштима као попуна за празнине настале америчким испорукама муниције Украјини.
Каква год да је била дестинација јужнокорејских граната, посебно имајући у виду дивовске уговоре вредне око 30 милијарди долара за испоруке јужнокорејских тенкова, вишецевних ракетних бацача, хаубица и борбених авиона Пољској, које тој земљи омогућује безрезервно трансферисање старог наоружања совјетског порекла Украјини, јасно је да се у Кремљу деловање владе у Сеулу не може схватити као добронамерно и да је било само питање времена када ће Русија узвратити "услугу" Јужној Кореји пружањем подршке њеном огорченом противнику Пјонгјангу.
Интересантно је да је јужнокорејски министар одбране у јавност изнео поменуту цифру од 6.700 контејнера само три дана након што је у саопштењу америчког министарства иностраних послова поводом двогодишњице од почетка руске специјалне војне операције у Украјини била наведена цифра од преко 10.000 севернокорејских контејнера "муниције и материјала везаног за муницију" упућених у Русију, и то у краћем временском року: не од јула, него од септембра прошле године до фебруара ове.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.