Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 16:53

Зрењанин - први град у Србији где ће државни вртићи и суботом чувати децу

Зрењанин je први град у Србији где ће државни вртићи и суботом организовано збрињавати децу. Статистика показује да више од двадесет одсто младих брачних парова ради и викендом.
Брачни пар Доротеја и Александар Пиварски из Зрењанина убудуће ће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << 5-годишњег сина Огњена и 3-годишњу кћерку Невену доводити у вртић и суботом. Ово је помоћ младим запосленим брачним паровима и пилот пројекат републичког Министарства за бригу о породици и демографију и локалне самоуправе града Зрењанина. Тренутно је 200 породица заинтересовано за смештај деце у вртићу и суботом.

"Ја и супруга нисмо из овог града. Немамо родитеље, тачније деца бабе и деде, запослени смо, наравно викенди су радни у приватној фирми. Значи пуно“, истиче Александар Пиварски, из Зрењанина.
"Рад викендом одузима и васпитачима додатно време од својих породица да чувају децу викендима, али родитељи који раде и немају ту могућност да им баке и деке изађу у сусрет и чувају децу, свакако је добра ствар", сматра Марко Церовић, из Зрењанина.
У 3 вртића у зрењанинским градским насељима Зелено поље и Багљаш суботом ће радити јаслена и обданишне групе. На овим пословима биће ангажовано 14 васпитача од укупно око четири стотине запослених.
Васпитачица Јабланка Станојевић каже да је то нешто што раде свакодневно: “Ми смо ту због деце, због једног доброг односа породице и деце, тачније да бисмо помогли породицама и збинули децу."
Предшколска установа Зрењанин има 20 вртића у којима је збринуто више од 2.600 деце.
"Ми ћемо отворити наше вртиће. Пуно радно време, од пола 6 до пола 5. Дакле, драги родитељи – добродошли" рекао је Жељко Цвијановић, директор Предшколске установе Зрењанин.
Додатни смештај деце суботом у зрењанинским вртићима неће бити додатни издатак за родитеље. Анализе показују да више од петине родитеља деце предшколсог узраста ради викендом.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.