Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 15:20

После Шведске, и Данска обуставила истрагу о експлозијама на Северном току

Данске власти обуставиле истрагу о експлозијама из септембра 2022. године на гасоводу Северни ток, којим се транспортовао гас из Русије у Немачку. Претходно је истрагу о том инциденту обуставила Шведска. Кремљ: Јасно да су почели да допиру до својих најближих савезника. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Ко је одговоран за инцидент у Балтичком мору могао би да открије Берлин, јер за сада Немачка једина није затворила тај случај.
Нема довољно основа да се настави са кривичном истрагом у Данској, стога је полиција Копенхагена одлучила да оконча кривичну истрагу о експлозијама на гасоводима Северни ток 1 и Северни ток 2, саопштила је данска полиција.
Северни ток 1 и 2, који су транспортовали гас испод Балтичког мора, оштећени су у низу експлозија у шведским и данским економским зонама, након чега је велика количина метана доспела на површину.
Шведска, Данска и Немачка о експлозијама на "Северном току 1 и 2" водиле су засебне истраге. 
Међутим, Шведска је раније овог месеца обуставила истрагу о експлозијама, наводећи да нема довољно јурисдикције над случајем, али је предала доказе немачким истражитељима, који тек треба да објаве сазнања.
Светски медији подсећају да су досадашњи резултати веома штури и да су прошле године званични Стокхолм и Копенхаген потвдили: трагови експлозива пронађени на лицу места убедљиво показују да је то намеран чин и да је реч о саботажи.
Kремљ: Јасно да су почели да допиру до својих савезника Кремљ је зачуђен апсурдном ситуацијом у данској истрази на експлозијама на Северном току, јер са једне стране, имамо признање да је дошло до намерне саботаже, а са друге да се одустаје од даље истраге, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков коментаришући наводе данских власти да нема основа за покретање кривичног поступка.
Песков је истакао да је, када се узму у обзир информације и подаци које је истрага открила, јасно да су почели да допиру до ''својих најближијих савезника''.
"У почетним фазама ове истраге више пута смо се обраћали Данцима тражећи информације о томе шта се догодило, али смо били одбијени. Нисмо могли да учествујемо ни у каквим истражним радњама, а не можемо ни сада да добијемо никакве информације. Али ситуација у овом случају је толико очигледна да се може изразити само апсолутно чуђење и ништа друго'', рекао је Песков.
Додао је да ће Русија наставити да прати ситуацију како би добила што више информација.
Гасовод је дигнут у ваздух 26. септембра 2022. године источно од острва Борнхолм у Балтичком мору, од када више нема дотока гаса ка Немачкој.
Русија и Запад, који су у завади око руског напада на Украјину у фебруару 2022. године, упирале су прстом једна у другу.
Москва је осудила саботажу као случај међународног тероризма, означавајући САД и Велику Британију као главне кривце, али су, по једној верзији, акцију спровели припадници украјинске групе. Међутим, све стране су негирале било какву умешаност у инцидент, а одговорност нико није преузео.
Гасоводе је изградио "Гаспром", мада Северни ток 2 никада није коришћен јер је Немачка зауставила пројекат неколико дана после руског напада на Украјину.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.