Izvor: RTS, 23.Feb.2024, 12:59

Нетанјаху министрима представио план за послератну Газу; Палестинци га назвали "план за продужени геноцид"

Рат Израела и Хамаса - 140. дан. Израелски премијер Бенјамин Нетанјаху представио је ратном кабинету план за послератну Газу. Палестинске власти га одбацују назвавши то "планом за продужени геноцид". Према подацима палестинског министарства здравља које је под контролом >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Хамаса у Гази је до сада убујено више од 29.500 људи, док је готово 70.000 повређено. Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Појаса Газе, посебно у области Кан Јуниса, на југу енклаве, где се, како тврди, налази примарна база Хамаса. Палестински званичници, са друге стране, тврде да ИДФ широм палестинске енклаве гађа цивилне објекте.
Вођа политичког крила Хамаса је у Каиру. Са представницима Катара, Америке и Египта преговара о примирју. Тема је и размена израелских талаца за палестинске затворенике.
О Гази се разговара и на састанку Г-20 у Бразилу. Министри спољних послова 26 европских земаља потписали су изјаву којом позивају на тренутни прекид ватре у Гази, упозоравајући на страшне последице планиране израелске операције у Рафи.
Огласио се и Уницеф који је указао да у Рафи влада глад, да њени становници имају један, а неки ниједан оброк дневно. Недостаје и пијаћа вода, упозоравају из Уницефа.
Израелске снаге поново су ушле у медицински комплекс Насер у Кан Јунису, након што су се претходно повукле из те највеће функционалне болнице у Појасу Газе и опколиле је, саопштило је Министарство здравља палестинске енклаве.
Светска здравствена организација саопштила је да је 50 пацијената евакуисано из те болнице, а још 140 се налази унутра, док су неки убијени током покушаја бекства.
Израел тврди да се борци Хамаса крију у болницама, што та група пориче и тврди да овакви наводи служе као изговор да се у Појасу Газе уништи здравствени систем.
Током јучерашњег дана дошло је до пуцњаве на контролном пункту између Јерусалима и Мал Адумима на Западној обали. Погинула је једна особа, а 11 је повређено. Хамас је саопштио да напад на ауто-путу на периферији Јерусалима представља "природни одговор на израелске масакре" у Појасу Газе и на окупираној Западној обали. 
Министарсво здравља у Гази саопштило је да је најмање 29.410 Палестинаца  убијено, а 69.465 је рањено у израелским нападима на Газу од 7. октобра.
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха, који истиче да је "одговарајућим оружјем" погодио зграде у којима су се окупиле израелске трупе у Метули и Манари, два града на источној страни либанско-израелске границе.
У међувремену, Хути су забранили израелским, америчким и британским бродовима улазак у Црвено море.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.