Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 21:36

Епилог "Операције Синица", или ко је убио Максима Кузминова

Изрешетано тело човека чији су документи гласили на име Игора Шевченка пронађено је, у понедељак, у мраку подземне гараже у месту Виљајохоса недалеко од Аликантеа. Након што су га устрелили, нападачи су га прегазили аутомобилом чији су угљенисани остаци пронађени >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на двадесетак километара удаљеном паркингу. Меци којима је убијен, тврде шпански истражитељи, произведени су у Русији.
После неколико сати, шпанска полиција је утврдила да је Украјинац Игор Шевченко, уствари, Максим Кузминов – главни актер најуспешније акције украјинске обавештајне службе од почетка рата у тој држави и човек који је почетком августа прошле године пребегао из Русије за командама хеликоптера Ми-8.
После прелета на украјинску територију, након којег су убијена два преостала члана посаде, Кузминов се неколико пута појавио у јавности, након чега је напросто нестао, пошто су га руске власти прогласиле "издајником".
Шпанска полиција је одмах блокирала место на којем је тело пронађено, док су из истраге испливали детаљи о убиству, укључујући тврдњу да је муниција руског, или совјетског порекла.
Овај детаљ је одмах као кривце означио руске шпијуне, иако су власти у Мадриду навеле да нема никаквих доказа који би могли потврдити такве тврдње, али да ће, уколико буде доказана умешаност Москве, Шпанија жестоко реаговати.

"Шпанија ће снажно одговорити, уколико буде потврђена умешаност Кремља", рекао је дневнику Ел Паис неимановани званичних шпанског министарства спољних послова.
Званичници шпанских обавештајних служби, пак, сматрају да ће директне везе убица и власти у Кремљу бити јако тешко доказиве, али да верују да су убице радиле по налогу неке од руских служби.
Да нема сумње ко је Игор Шевченко потврђено је након што је каталонски Периодико објавио факсимил украјинског пасоша, па се на основу фотографије јасно види да су убијени Украјинац и одбегли руски пилот, уствари, иста особа.
Ни 48 сати после убиства шпанска полиција није успела да идентификује могуће кривце, али наде полаже у трагове који би могли да буду пронађени на поду подземне гараже или запаљеном "хјундаију", јављају медији у Шпанији.
Истовремено, шпанска обавештајна служна негирала је да је имала било какве информације да се Кузминов из Украјине, преселио у Шпанију.
На листу могућих трагова уписан је и телефонски разговор који је Кузминов водио са неименованом девојком из Русије, током којег је, наводно, наговарао да му се придружи у Аликантеу, где се доселио свега неколико дана пре него што је убијен.
Дневник Ел мундо, пак, тврди да је Кузминов имао статус "тајног политичког изгнаника", због чега је добио дозволу да, под заштитом, трајно борави на територији Шпаније.
Идентитет убијеног потврдиле су и украјинске власти.
Операција Синица Алексеј Кузминов је у августу прошле године, у ниском лету, прелетео преко линије фронта и спустио хеликоптер Ми-8 на ливаду недалеко од Полтаве, где су га већ чекали украјински војници.
Био је једини од три члана посаде који је знао за план бекства, а остала двојица су покушали да побегну, али су их украјински војници стигли и убили.
"Успели смо да ступимо у контакт са пилотом, евакуишемо целу његову породицу из Русије и створимо предуслове да пребегне са летелицом без знања осталих чланова посаде. Када су схватили где су слетели, покушали су да побегну, али су, нажалост убијени. Било би боље да смо их живе ухватили, али шта је ту је", рекао је после пребега шеф украјинских шпијуна Кирило Буданов.
Хеликоптеру направљен 2016. године, пронађени су делови за ловачке авионе, а украјинска војска је, касније, објавила да су прикупљене информације од непроцењиве вредности за деловање противваздушне одбране.
"Нисам само украо хеликоптер, већ сам без проблема прелетео од тачке А до тачке Б по претходно утврђеној рути. Полетео сам 9. августа са аеродрома у Курску ка месту Шебекино, удаљеном двадесетак километара од границе. Летео сам на висини од пет до 10 метара и радио је био искључен. Почели су да пуцају на мене док смо прелетали границу. Не знам тачно ко, али мислим са руске стране. Рањен сам у ногу и недуго затим слетео на одређено место", говорио је после Кузминов.
Украјинске власти тврдиле су да су му исплатиле 500.000 долара за ову акцију.
Кузминов је био први руски пилот који је са пребегао са летелицом, још од Александра Зујева, који је 1989. године у борбеном авиону Миг-29 прелетео у Турску. Зујев је четири године после бега погинуо у ваздухопловној несрећи у америчкој држави Вашингтон.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.