Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 23:11

Патријарх Порфирије: Просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве

Уручујући стипендије студентима у крипти храма Светог Саве на Врачару, поглавар Српске православне цркве Патријарх Порфирије рекао је да су просвета, просвећивање и образовање у самој природи Цркве.
Патријарх Порфирије објавио је на свом Инстаграм >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << профилу да је у крипти храма Светог Саве на Врачару имао задовољство да уручи стипендије одабраним студентима завршних година Медицинског, Правног, Филозофског, Електротехничког, Машинског и Богословског факултета Универзитета у Београду.

"Просвета, просвећивање и образовање су у самој природи Цркве. У исто време, просвета представља један од најважнијих сегмената сваког друштва, сваког народа. Зато и не чуди што је наша Црква од самих својих почетака у свом народу не само водила бригу о просвећивању и образовању свог народа, него је улагала напоре, где год је то било могуће, у условима који су били могући, да оснује школе", истакао је патријарх Порфирије.
Kако је навео, Црква је вековни носилац просветног, научног и културног идентитета српског народа која и вечерас сведочи да је на трагу светлих примера који су лично помагали школовање младих, оснивали школе и просветне заводе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, или су то чинили оснивајући добротоворне фондације.
"Црква је увек и покровитељ, и инспиратор, и она која води бригу о школи, о образовању. Kако је било у самим почецима, тако је и кроз сву историју нашег народа до наших дана", рекао је патријарх Порфирије.
На крају обраћања окупљенима, патријарх је будућим лекарима, инжењерима, теолозима и правницима пожелео много успеха у будућности.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.