Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 22:08

У ски-сервису у Давосу освануо натпис "за Јевреје нема скија"

У сервису за изнајмљивање скијашке опреме у швајцарском зимском центру Давосу освануо је натпис "за Јевреје нема скија", због чега је швајцарска полиција покренула истрагу.
Порука, истакнута у излогу ски-сервиса, поручивала је да због бројних >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << инцидената, укључујући и крађе, "радња више не изнајмљује спортску опрему браћи Јеврејима".
Међутим, само 24 сата након постављања натписа и оштрих протеста који су уследили, ова порука је уклоњена из излога ски-сервиса.
"Сви облици антисемитизма, расизма и дискриминације морају бити осуђени. Ово не припада Давосу", поручио је градоначелник Давоса Филип Вилхелм.
У међувремену, менаџмент овог ски-сервиса је одлучио да антисемитска порука исписана на хебрејском буде уклоњена, преноси Би-Би-Си.
Менаџер радње се извинио и признао да је натпис био "лоше срочен", а муштеријама јеврејског порекла поручио да су добродошли.
Овај случај директно је кршење швајцарских закона против дискриминације и подстицања на расну или верску мржњу.
Швајцарска Федерација јеврејских заједница покренула је сопствену правну акцију, уз констатацију да је реч о очигледној дискриминацији.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.