Izvor: RTS, 09.Feb.2024, 16:23

Археолошки туризам: Какве неоткривене потенцијале крије винородна Жупа

На траговима винове лозе у Жупи се живи вековима и о томе најбоље сведоче бројни локалитети на којима су пронађени веома значајни артефакти. Спој винске, винчанске, римске и средњовековне културе представљају велики туристички потенцијал.
На >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Витковачком пољу надомак Александровца 2019. године пронађена је до сада највећа статуета винчанске културе стара 7000 година. Откриће светских размера. Богиња Вита након конзервације добила је место у Завичајном музеју.

„Људи у Александровцу су врло поносни на ове скулптуре, то више нису фигурине и то је већ део њиховог идентитета. Треба им омогућити да се још боље са тим увежу, али то показати и људима са стране, ја не знам зашто на пример на бензинској пумпи, када идем ка Копаонику, не могу да купим ни једну од ових фигурина, то је само почетак", наводи др Адам Црнобрња, из Народног музеја Србије.
Витковачко поље, као ни локалитет римског купатила Јабланица у Горњој Жупи, који је под заштитом државе и представља непокретно културно добро, нису довољно истражени.
Др Марија Марић, археолог Завод за заштиту споменика Краљево каже: „Можемо очекивати једно право римско село или што ми интимно прижељкујемо да ћемо открити једну праву вилу рустику на Гочу. Мислим да је ово изузетно за мештане Плеша, јер читав тај потез Митрово Поље ка Врњачкој Бањи је окренут ка туризму".
Средњовековни град Козник је такође потенцијална туристичка дестинација.
„Ми смо са овим малим ископавањима у горњем граду имали врло атрактивне налазе и добили смо опсег историје самог града је сада знатно проширен. Највероватније је то Жупски град Стефана Немање, односно Расина", истиче др Дејан Булајић, из Историјског института САНУ.
Оно што је до сада урађено иницирано је пројектима Завичајног музеја.
"Ми као истраживачи смо се трудили да овим артифактима приуштимо третман као да су се нашли у било ком од великих светских музеја. И мени је драго да се то десило овде у Жупи и надам се да ћемо и у будућности имати неке нове артифакте и да заједно уживамо у њима“, наглашава Весна Рогић, конзерватор, сарадник Музеја Жупе.
Даља истраживања донеће нова открића, а Жупа на винском путу представити и неизмерно богатство културне баштине.
 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.