Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 17:06

У Крагујевцу изложба о Сави Владисавићу Рагузинском

У крагујевачкој библиотеци „Вук Караџић" у току је изложба о Сави Владиславићу Рагузинском, саветнику руског цара Петра Великог који је формирао руску спољну обавештајну службу, разграничио руско и кинеско царство, и омогућио потписивање мира са Турском. Идејни >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << творац изложбе је Бранко Вукомановић, директни потомак грофа Саве, а пројекат је подржао и РТС.
Бурни животни пут Србина из Херцеговине почео је 1669. године. Рођен је у породици потомака српске средњовековне властеле, а школовао се по целом свету. Кад је, игром судбине, дошао у Истанбул, упознао је руског конзула који га је препоручио руском цару Петру Првом.
“Кад је Русија прогласила себе за Империју прва државава која је то признала захваљујући Сави Владиславићу је Млетачка република,у том период организовао је и куповину и пренос уметнина из Венеције у Русију”, наводи Бранко Вукомановић, аутор изложбе.
Увек носећи отаџбину у срцу, гроф Владиславић је обновио српско школство, шаљући из Русије у Сремске Карловце прве учитеље и уџбенике. Помагао је цркве и манастире широм српских земаља, а својим покровитељством многим уметницима задужио је светску културу. Највећи композитор епохе у којој је живео, Антонио Вивалди, посветио му је оперу "Истина у искушењу".
“Ту на сцену ступа Сава који је његов мецена и покровитељ. Он њему уступа своју палате на тргу светог Марка где је могао да увежбава оперу”, каже Бранко Вукомановић аутор изложбе.
Изложба је посвећена сећању на Владимира Давидовића, врхунског правника, уредника и писаца многих књига коме је једна од животних мисија била да грофа Саву Владиславића истргне из историјског заборава и додели му заслужено место у националном памћењу у историји.
“Пошто је превео књигу о стању кинеског царства Саве Владисављића, заправо његов извештај Петру Великом он је био одушевљен кад се срео са ликом Саве кад је схватио то колико је он свестран човек”, каже Гордана Милосављевић, сестра Владимира Давидовића.
Овај спрски политичар, путописац, велики добротвор свим својим кавлитетима заинтересовао је и Јована Дучића који је написао и прву бографску књигу о њему како би гроф Сава остао запамћен у народу.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.