Izvor: RTS, 07.Feb.2024, 07:01

Кад вас оџепаре или заборавите ранац на пумпи - потрага за изгубљеним документима и на друштвеним мрежама

Радници на наплатној станици у Врању у петак увече имали су необичну ситуацију, када је једном од путника испао ранац из аутомобила у којем су били новац, документација и телефон. Успели су да нађу власника, па је та прича имала срећан крај. У Београду су радници >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Градске чистоће апсолутни рекордери по броју пронађених докумената. Да грађани често губе документа, али и друге ствари, доказ је и све већи број профила на друштвеним мрежама који се зову "изгубљено – нађено".
Грађани често губе платне картице, могло би се закључити по податку да само једна банка дневно добије око 20 захтева за израду нове баш зато што су изгубили своју картицу.

Шеф одељења за подршку продаје у "Прокредит" банци Милош Димитријевић каже да, уколико клијент изгуби платну картицу, врло једноставно је може блокирати позивом онлајн центра банке.
"Услуга је доступна 24/7. Колеге идентификују клијента и самим тим блокирају картицу након тога", наводи Димитријевић.
Када се картица загуби негде, може и привремено да се блокира. То је једноставније и јефтиније, јер се на израду нове картице чека око недељу дана, а и кошта.
Често се уз платну картицу губе и остала документа - лична карта, возачка дозвола. Није реткост и да аутомобил остане без регистарске таблице.
Бранка Попадић, заменик начелника Управе за управне послове ПУ за Град Београд каже да је, када се изгуби лична карта или регистарска таблица, најбоље обратити се најближој полицијској станици и пријавити нестанак.
Потрага и на друштвеним мрежама Истовремено се, напомиње, може и поднети захтев за издавање нове личне карте, односно нових регистарских таблица.
"Различити су основи да се изгубе личне карте. Неком се то дешава случајно, некад људи буду оџепарени, углавном нестану документа као што су лична карта, саобраћајна дозвола, возачка дозвола и онда су у тим ситуацијама грађани много више нервозни. Некад сами загубе у кући, па накнадно пронађу пошто добију нова документа", додаје Попадић.
Многи изгубљена документа траже и на друштвеним мрежама.
На Фејсбуку постоји неколико група. Такође, објављује се и када се пронађу туђе ствари.
"Већи број људи који нешто пронађу, прођу и оставе" Администратор групе на друштвеној мрежи Гордана Мелентијевић истиче да људи губе чак и ранчеве и торбе.
"Како се то дешава, не знам. Ређе је да се нешто пронађе, углавном се пронађе један од докумената и то неко пронађе, углавном радници Градске чистоће. Зато што они који краду баце у контејнер или баце негде на десетом делу града. Некако се и народ покварио, да већи број људи који и пронађу било ташну или документ, неће да пипну, да дирају, него прођу и оставе", додаје Мелентијевић.
Шта ако пронађете туђу личну карту или банковну картицу Уколико пронађу туђу личну карту, грађани је могу однети у најближу полицијску станицу, кажу у МУП-у. Они ће обавестити оног који ју је изгубио.
Банковну картицу ваљало би однети у најближу банку или једноставно убацити у банкомат.
Некоме ћете улепшати дан ако не прођете поред изгубљене ствари као да вас се то не тиче, а само они који су губили разумеју радост тренутка када схвате да неће морати у ред на шалтере.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.