Izvor: RTS, 19.Jan.2024, 17:23

У Висибаби код Пожеге извор воде лековитих својстава

У пожешком крају пре два дана забележен је природни феномен: на површину земље избила је врела вода која, према првим истраживањима, има и лековита својства.
Кључање воде из подземног извора у Висибаби пријављено је комуналном предузећу у Пожеги. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Измерена је температура, која је прелазила сто степени. Гејзир је утихнуо, али вода у том извору има температуру око шездесет степени.

"Даљим раскопавањем ове јаме, установили смо да постоји једна цев, као неки вид бушотине и цев је недефинисаног порекла. Не можемо да кажемо од ког је материјала и знамо да када се провери, да је преко два метра дубине", каже Миљанка Филиповић из ЈКП "Наш Дом" Пожега.
На ширем подручју Висибабе раније у археолошким ископавањима утврђено је да се ту налазио римски Муниципиум, који је упављао простором који је сезао и до Црне Горе.
"Углавном видимо по Србији да се везују за традицију Римљана и бање, већи део бања. Они су очигледно водили рачуна где праве своја насеља, водили рачуна о приступачности путева, о природним условима о топлим водама за грејање. Овде иза мојих леђа у долини, овом потезу Обале налазе се чак и остаци купатила у неком рано византијско или позно римском периоду. То је евидентирано негде краје XX века. Али, је остало само као једна врста сондаже", истиче Милош Јовановић, историчар.
Могуће је да од тада датира и сондирање извора у Висибаби, а комунално предузеће је у савременој лабораторији извшило испитивања воде.
"Такође смо установили и присуство неких минерала, попут Калијума, такође повећане вредности присуства калцијума, магнезијума, гвожђа. Такође установили смо и повећано присуство хлорида, што може бити показатељ термалне воде која такође може бити лековита. Још увек то не знамо, али претпостављамо", наводи Сања Цветић ЈКП "Наш Дом" Пожега.
У пожешком крају присуство геотермалних вода утврђено је и на другим локалитетима, али због недостака новца ти природни ресурси топлотне енергије и лековитости након Римљана нису искоришћени.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.