Izvor: RTS, 14.Jan.2024, 23:32

Анкета: Већина републиканаца подржала кандидатуру Доналда Трампа

Према најновијем истраживању, бивши амерички председник Доналд Трамп са 72 одсто подршке унутар Републиканске странке, надмашује своје страначке противнике у трци за номинацију за председничке изборе у САД, док је подршка актуелном председнику Џозефу Бајдену >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << на најнижем нивоу за било ког председника у последњих 15 година.
Према најновијем истраживању, бивши амерички председник Доналд Трамп са 72 одсто подршке унутар Републиканске странке, надмашује своје страначке противнике у трци за номинацију за председничке изборе у САД, док је подршка актуелном председнику Џозефу Бајдену на најнижем нивоу за било ког председника у последњих 15 година.
Истраживање које је спровео Ипсос за Еј-Би-Си њуз показује да је Доналд Трамп далеко испред својих републиканских противника по кључним мерилима популарности.
Уочи републиканских унутарстраначких избора (кокуса) у Ајови, који ће бити одржани у понедељак, анкета спроведена на националном нивоу показује да је Трамп посебно добро оцењен код Републиканаца, као и независних Републиканаца, на основу три критеријума: лидерства, перципиране изборности и квалификованости.
Наиме, највећи број испитаника (65 одсто) сматра да је Трамп најснажнији републикански лидер, више од половине (54 одсто) верује да је најквалификованији кандидат странке, а чак 68 одсто Републиканаца мисли да Трамп има најбољу шансу за победу на председничким изборима у новембру.
Трамп такође води у односу на своје републиканске противнике, са мањом разликом, и по критеријуму емпатије (тј. разумевању проблема људи) и заједничких вредности.
Такође, седам од 10 републиканаца и припадника ГОП-а (колоквијални назив за Републиканску партију) изнело је позитивно мишљење о Трампу у целини.
"Све у свему, 72 одсто одраслих Републиканаца било би задовољно Трампом као кандидатом, слично као 75 одсто у мају; 61 одсто би било задовољно Роном ДеСантисом. Други имају ниже резултате, Ники Хејли до 48 процената, Вивек Рамасвами, 44 одсто, Крис Кристи (који се повукао у среду), 23 одсто и Аса Хачинсон 17 одсто", наводи се у резултатима анктете.
У поређењу са Трампом, знатно мање припадника Демократске странке и демократски оријентисаних гласача би било задовољно Бајденом као кандидатом своје партије, 57 одсто, а то је, како оцењују истраживачи, одраз његовог слабог рејтинга у целини и по питањима која се односе на економију и имиграцију.
С друге стране, према анкети Еј-Би-Сија, 58 испитаника не одобрава Бајденов рад и рејтинг актуелног председника износи 33 одсто, што је горе од најнижег Трамповог рејтинга као председника САД (36 одсто) и најнижи степен подршке било ком америчком председнику од Џорџа Буша Млађег у периоду 2006-2008. године.
Личне процене су приближно подједнако негативне за оба кандидата, будући да само 33 одсто Американаца има позитивно мишљење о Бајдену, што је знатно ниже него пре избора 2020. године, када је актуелни председник имао 50 одсто подршке.
С друге стране, позитиван став о Трампу изразило је само 35 одсто анкетираних Американаца.
Анкета, спроведена на енглеском и шпанском језику, обухватила је узорак од 2.228 испитаника.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.