Vučić u poseti Kini

Izvor: Politika, 23.Nov.2015, 01:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u poseti Kini

„Železara Smederevo” očekuje potpisivanje memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom „Hebei ajron end stil”

Premijer Srbije Aleksandar Vučić boraviće od danas do 28. novembra u zvaničnoj poseti Kini na poziv kineskog premijera Li Kećijanga. Vučić će učestvovati na Četvrtom samitu Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope i razgovarati s najvišim kineskim zvaničnicima. Samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope biće održan sutra i prekosutra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u gradu Sudžou, prenela je Beta.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da će u Kini tokom samita imati niz bitnih diplomatskih i ekonomskih razgovora. „Imaću sastanke s najmanje sedmoro lidera, sedmoro predsednika vlada iz regiona”, kazao je Vučić novinarima u Beogradu. On je i najavio i bilateralne razgovore kao i potpisivanje niza veoma bitnih sporazuma sa kineskom vladom.

Jedan od sporazuma koji bi trebalo da budu potpisani je i memorandum o razumevanju između kineske kompanije „Hebei ajron end stil” i „Železare Smederevo”, najavio je juče član Nadzornog odbora „Železare” i član Radne grupe za pregovore sa strateškim partnerom Bojan Bojković. On je za RTS rekao da će poseta premijera Srbije Aleksandra Vučića Kini biti velika stvar za „Železaru”. „Premijer će 26. novembra prisustvovati potpisivanju memoranduma o razumevanju s kineskom kompanijom ’Hebei ajron end stil’”, naveo je Bojković. On je napomenuo da sledi tender na koji svi mogu da se kasnije prijave. „Cilj vlade i ’Železare’ je da se zaposle svi, da se prave poluproizvodi i finalni proizvodi”, naglasio je Bojković.

Kako je rekao, zaokruživanjem proizvodnje i uvođenjem novih tehnologija rešio bi se višedecenijski problem u „Železari”, preneo je Tanjug.

„Sada imamo katastrofalno stanje, tona čelika pala je na 150 dolara. Kada prodajete i pravite proizvode koji su skupi i ne zarađujete višak novca, to je neizdrživo”, naglasio je Bojković.

Prema njegovim rečima, kineski partner je u takvoj tržišnoj situaciji primetio da „Železara” ima dobru geografsku poziciju, tehničko-tehnološki je u savršenom stanju, te da su radnici visokoobučeni. „Imali smo sedam pregovora, oni detaljno rade analize. Mnogo stručnjaka dolazi. Imaju veliki broj stručnjaka za svaki segment. Očekujemo da se ta analiza završi do kraja godine ili početkom januara”, istakao je član Nadzornog odbora „Železare”.

Bojković je naveo da posle toga slede pregovori od nekoliko nedelja, a za sada se na tenderu očekuje zainteresovanost samo „Hebei ajron end stil”.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šta očekuje Srbiju na Samitu u Kini

Izvor: RTS, 23.Nov.2015

Pod sloganom "Nova perspektiva", u kineskom gradu Sudžou održava se četvrti Samit Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope. I Kina i srpska strana očekuju mnogo od samita. Iz Vlade najavljuju potpisivanje sporazuma o izvozu junećeg mesa, a biće potpisani i ugovor o modernizaciji i rekonstrukciji...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.