Izvor: Politika, 08.Avg.2012, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i mi

Upravo Amerikanci podržavaju sve jači upliv Turske na Balkan

Pre dve godine na ovim stranicama pisali smo o povratku Turske na Balkan, objašnjavajući da je iz geopolitičkog ugla gledano ovaj proces podržan od svih velikih sila. Povod za tekst bilo je napadno intenziviranje bilateralnih odnosa između političkih vrhova Turske i Srbije i najava velikih investicija iz ove države u našu zemlju. S obzirom na to da razvoj naših odnosa sa Turskom nije predmet kontinuiranog nadgledanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << naših institucija, vredelo bi pogledati šta se u međuvremenu dešavalo na ovom planu.

Turska je u međuvremenu nastavila da se kreće jasno trasiranom putanjom koja bi trebalo da je pozicionira kao važnu regionalnu silu sa još većim dugoročnim pretenzijama. U unutrašnjoj politici Erdogan i njegova partija su na poslednjim izborima ostvarili još ubedljiviju pobedu nastavljajući proces postepene reislamizacije zemlje. Pre dve godine je na referendumu amandmanima promenjen Ustav u pravcu jačanja ,,civilne kontrole vojske”. Vojska je međutim od Ataturka garant očuvanja sekularnog poretka, koji je vojnim udarima više puta zaustavljao proces reislamizacije. Upravo zato Erdogan svim sredstvima radi na suzbijanju njenog dosadašnjeg ustavnog položaja i na čišćenju oficirskih redova iz kojih mu preti opasnost od novog državnog udara. Računajući i poslednja hapšenja, u zatvoru je trenutno više od 300 visokih oficira.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 9. avgusta. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Miša Đurković

objavljeno: 09.08.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.