Rodna ravnopravnost

Izvor: Politika, 16.Dec.2010, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rodna ravnopravnost

Da li da joj sve ovo sada saspem u lice ili da odložim

Zbog ustavne odredbe o polnoj, dobnoj i svakoj drugoj ravnopravnosti, dužni smo da objavimo sledeći tekst: „Ko da je ljubomoran na tebe!? Pa, imaš li ti bre, ogledalo? Da te ja nisam oženio još danas bi bila stara cura, usedelica, samohrana majka bez dece. Moji kafanci govore da bi mi trebalo dodeliti orden narodnog heroja zbog besprimerne hrabrosti što sam te oženio. Kad su te u školi zvali ’kobra’, ja sam mislio >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je to neka skraćenica, dok se nisam uverio kako sikćeš i puštaš otrove. Kako je tašta uspela da te klonira prema sebi, ostaće tajna prirode. Kad ti sušiš donji veš, komšije misle da vetriš posteljinu. Od tvojih tangi skiper napravi jedro i još ostane za spinaker. Kad pustiš vetar, u trećoj avliji ljudi viču: ’Promaja’, a unuci kažeš: ’Baka prducnula!’. I drugi se u braku razvijaju, ali ti samo u širinu. Da na poledici, (ne) daj bože, padneš, nema dizalice koja bi te podigla, jer je ’Veli Jože’ pripao Hrvatskoj. Salatu za dvoje uvek praviš u vangli prečnika pola metra. Ti si putujuća galerija celulita. O tebi peva i narodna pesma u stihu: ’Ciknu ona kao guja ljuta!’ Pun ti je orman robe koju si kupila s obećanjem: ’Smršaću!’

Ne mogu prežaliti što se pre upotrebe nisam raspitao gde se gasiš. Izgleda da si felerična roba u koju nije ugrađen prekidač. Kvocaju i zvocaju, toroču i druge žene ali povremeno zastanu da uzmu vazduh, a ti ko podmornica ili kao školovana operska diva. Moguće da među brojnim podvaljcima kriješ i škrge!? Prave ljude dopadne Marija, Ivana, Danijela, Anita a šta sam ja bogu zgrešio da mi ti padneš u deo. Tvoja jedina odbrana je otrcana fraza: ’Bolje se ljuljati nego žuljati’. Troje unuka moraju se povezati raširenih ruku da bi te zagrlili. Kad idemo na more, prisiljen sam obavestiti indijsku ambasadu da očekuje cunami na zapadnoj obali. A tek kad izlaziš iz mora, obraz mi pada kad čujem kako deca beže i viču: ’Evo kit!’

Avionom više ne putujemo jer mi stalno zbog tebe naplaćuju ’overweight’ (preteško), u pozorištu si slomila stolicu u parteru, kod kumova si se zaglavila na šolji. Poštene žene u tvojim godinama dobiju osteoporozu a ti, prirodni fenomen, sve čvršća. Deca me kritikuju što te ne osiguram, a ne znaju da tablice životnog osiguranja ne predviđaju takve proporcije. Holesterol ti je normalan ali za tu vrednost trebalo bi biti visoka 3,17 m. Najteže mi pada kad te uhvatim kako ločeš, jer to što ti radiš ne može se podvesti pod izraz da ’piješ’, a onda mi se opravdavaš kako ti to radiš umesto mene da bih manje oštetio svoju jetru. Meni brojiš zalogaje a ne vidiš šerpe koje ukrcavaš u svoje blagoutrobije. A onda satima možeš pričati o svojoj lošoj probavi, varijacijama svih mogućih dijeta. Do sada ti je najdraža bila ’kivi dijeta’ kad si jela sve što ti dođe pod ruku, osim kivija.

A lepo je meni govorila moja mama: ’Dete, pre nego što ženiš ćerku, pogledaj kako izgleda njena majka!’ A ja, nadobudan, verovao da su važne socijalne okolnosti, a ne genetika. Da bar postoji tržište ko nekada, pa da te zamenim po težini za tri s normalne. Prijatelji me teše da si dobra (rimuje se sa kobra) u duši, a ja ne smem da im kažem da ti i nemaš dušu. Ja je bar nikad nisam video. Što bog nije i ženama stvorio prostatu pa da i ti u tim godinama nešto operišeš. Hirurzi ’obožavaju’ da vide kako se slojevi sala prelivaju preko trbušine. Dok kroz salo dođe do organa, obično zaboravi koji je trebalo operisati. Dobro kažu Englezi: ’Nisam dovoljno bogat da bih imao debelu ženu!’ Mlogo, bre, skupo za održavanje a korist gotovo nikakva.

Da li da joj sve ovo sada saspem u lice ili da odložim?”

Nego, draga ženice, dodaj mi daljinski upravljač. Sad mi ide španska serija.

Zašto bih ja jedini živeo u stvarnosti a ne, kao i svi drugi, u virtuelnim samozavaravanjima?

Petar Bokun

objavljeno: 16.12.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.