Izvor: Press, 08.Nov.2012, 06:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Početak ..

U jeku polemike 2008. godine o tome da li je Srbija poklonila NIS Rusima jer ga je „dala" za samo 400 miliona evra i zašto je prodaja išla van tendera, možda jedino što nije bilo sporno u celoj priči o nafti jeste to da Srbija ima gorivo najlošijeg kvaliteta u Evropi

Četiri godine kasnije Srbija počinje da proizvodi gorivo najvišeg kvaliteta. Najmodernija rafinerija u jugoistočnoj Evropi od pre dva dana nalazi se na novoj adresi, u Pančevu.

Tako je većinski >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << vlasnik NIS-a, ruska kompanija „Gaspromnjeft", ispunila obećanja i od preduzeća koje je proizvodilo gorivo koje Srbija nigde nije mogla da izvozi napravila firmu koja će prerađivati „crno zlato" za tržište celog regiona. Rusi su u modernizaciju ovog postrojenja investirali 547 miliona evra, a zahvaljujući tome rafinerija će 2013. u potpunosti preći na proizvodnju benzina i dizela najvišeg evro 5 kvaliteta.

Opravdano ili ne, ali na svečanom otvaranju ovog pogona, u četvrtak uveče, generalni direktor NIS-a Kiril Kravčenko izjavio je da pre godinu dana niko nije verovao da će ovaj posao biti završen. Da dodamo da je pre četiri godine bilo onih koji su smatrali da Srbija neće imati nikakve koristi od naftnog aranžmana s Rusima.

Ako postavimo pitanje - šta Srbija može da ponudi svetu, više nego značajna roba je nafta koja će sada biti konkurentna na evropskom tržištu. Ne treba preskočiti ni to da će tako ojačati i srpski izvoz. Pa nije mala stvar u godinama krize, kada se fabrike zatvaraju i proizvodnja gasi, imati u rukama baš ovakav projekat. Na kome je, „baj d vej", bilo angažovano 10.000 radnika.

Strateško partnerstvo „Gaspromnjefta" i NIS-a na neki način ujedinilo je pre četiri godine vlast i opoziciju jer su skoro sve stranke bile za ovakav dogovor Srbije i Rusije. Naravno, bilo je izuzetaka, pa su G17 plus i LDP osporavali prodaju, što je pomenuto na početku teksta.

Da je nova rafinerija samo početak obavestio nas je u pismu koje je poslao predsednik Rusije Vladimir Putin.

- Ukupan obim ulaganja kapitala u razvoj NIS-a premašio je 1,5 milijardi evra. I to je samo početak. U najskorije vreme biće dodatno investirano još 1,5 milijardi evra. Kompanija u kojoj zajedno rade građani Srbije i Rusije stabilno povećava dobit, povećava plaćanje u budžet Srbije i spremna je da osvoji nova tržišta balkanskog regiona... - poručio je Putin.

I sad nešto razmišljam, da je više projekata oko kojih će se složiti i vlast i opozicija, da su barem upola značajni kao NIS i da zaposle po 100, ako ne čak 10.000 radnika, gde bi Srbiji bio kraj...

< Prethodna Svi komentari dana

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.