Parade (ne)će biti

Izvor: Politika, 02.Okt.2012, 23:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parade (ne)će biti

Organizatori prajda veruju da će u subotu prošetati ulicama Beograd, MUP još nije doneo odluku o održavanju ove manifestacije

Učesnici „Parade ponosa” neće izaći na ulice Beograda ako ova manifestacija bude zabranjena, kaže Boban Stojanović, član organizacionog odbora „Beograd prajda 2012”. U razgovoru za „Politiku” on izražava nadu da će pripadnici LGBT populacije ipak prošetati ulicama prestonice 6. oktobra i dodaje da nikakav jasan odgovor od policije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << nisu dobili o (eventualnoj) zabrani „Parade ponosa”.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić u izjavi za „Politiku” takođe izražava nadu da će državni organi, svesni svojih dužnosti, omogućiti slobodno okupljanje LGBT osoba koje je garantovano ustavom.

„Moram da istaknem da bi zabrana održavanja „Parade ponosa” predstavljala izraz nespremnosti države da zaštiti ovo pravo i da bi još jednom pokazala koliko je Srbija homofobično društvo u kojem se svaka različitost, pa i različitost po seksualnom opredeljenju, vidi kao opasnost i pretnja. To će još jednom potvrditi koliko je neophodno da svi organi javne vlasti kontinuirano i istrajno rade na promociji ljudskih prava, tolerancije i kulture mira i nenasilja”, zaključuje poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Članovi Odbora za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova iskazali su jedinstven stav da svi građani imaju pravo na ustavom i zakonom garantovanu zaštitu ljudskih i manjinskih prava i sloboda, kao i pravo da okupljanjem i protestovanjem ukazuju i skreću pažnju na svoje probleme. Oni su apelovali na sve nadležne državne organe i institucije da preduzmu mere u okviru svojih nadležnosti kako bi se obezbedila zaštita života i bezbednost svih učesnika.

Predsednik Jedinstvene SrbijeDragan Marković zatražio je od Vlade Srbije da zabrani održavanje „Parade ponosa” u Beogradu i tu manifestaciju nazvao paradom srama koja predstavlja udar na porodicu i Srpsku pravoslavnu crkvu. Pripadnici pokreta „Dveri” najavili su da će podneti krivičnu prijavu protiv organizatora izložbe „Esse homo”, koja se održava u okviru Nedelje ponosa zbog izazivanja nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Inače, juče do zaključenja ovog broja „Politike” MUP nije doneo odluku da li će doneti odluku da se „Parada ponosa” održi.

K. Đorđević

objavljeno: 03.10.2012

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.