Izvor: Politika, 04.Mar.2015, 10:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Osećanja u kristalima vode

Od vode je uglavnom sačinjen naš organizam i ona nam je neophodna za život. Ova dragocena tečnost može imati i emocije, pokazuje postavka „Osećanja u kristalima vode” japanskog naučnika Masarua Emota, otvorena u galeriji „G12 Hub” povodom „Zlatnog sertifikata Evropske agencije za zaštitu voda” koji je dobila voda „rosa”.

Na izložbi su prikazane fotografije mikroskopom uveličanih kristala vode kojoj su kazivane određene reči ili puštana neka muzika. Posetioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << postavke videli su sliku kristala vode kojoj su naučnici pokazali fotografiju slona, a koji je u svojoj sredini obrazovao zaštitni znak ove životinje – surlu. Neka od novih saznanja gostiju izložbe bila su i da se kristali vode sa brane Fudživara pre i posle molitve razlikuju, a da se ukoliko vodi izgovorimo reči „Ubiću te!” – uopšte ne formira kristal.

Oblici koji se formiraju u molekulima vode kojoj se govori „Budalo” slični su onima koji se stvaraju ukoliko joj se pušta hevi metal muzika. Prema objašnjenju Masarua Emota, to je zbog toga što se ove melodije obraćaju svetu kazujući mu da je budala. Kristali ove tečnosti kojoj su puštane klasične kompozicije transformisali su se u oblike baroknih ukrasa.

Među izloženim fotografijama su i slike kristala kojima su kazivane reči „ljubav”, „harmonija”, „istina”, „mudrost”, ali i molekuli vode iz londonskog vodovoda ili bunarske vode blizu nuklearne elektrane „Tokai”, slikani tri dana nakon curenja štetnih materija, čiji izgled nije toliko reprezentativan. Jedna od fotografija prikazuje i jedinstvenu fotografiju kristala „rosa vode”.

Postavka će trajati do 18. marta.

A. Vuković

objavljeno: 04.03.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.