Centar grada na rolerima

Izvor: Politika, 09.Sep.2012, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar grada na rolerima

Petnaesta Beogradska rolerijada okupila oko 2.500 takmičara. – Učesnici porodičnih trka zapaženiji od profesionalaca

Centar grada na rolerima! Okupili se najmlađi, mladi, sredovečni i vremešni – svi na točkićima špartaju od Slavije do Kalemegdana kao učesnici i posmatrači „15. Beogradske rolerijade”. Najviše ih je bilo kod spomenika knezu Mihailu, jer su tamo mogli da se prijave za trku koja sledi i čuju ko je u prethodnom nadmetanju pobedio, a oni koji pojma >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o vožnji rolera nemaju prve korake na točkovima mogli su da savladaju u besplatnoj školici za početnike.

Neupućenih u ovaj sport gotovo da nije bilo. Vozača namerenih da uživaju u brzoj sportskoj ili laganoj rekreativnoj vožnji bilo je sijaset. Procenjuje se više od dve i po hiljade sugrađana i gostiju prestonice. Zaljubljeni u vožnju, raspoloženi da izađu na crtu i takmiče se za medalje i nagrade spretno su osvajali asfalt od Trga Republike do Etnografskog muzeja i nazad. Niko nije trubio zbog gužve u saobraćaju, srce grada bilo je lišeno vozača koji se bahato ponašaju i nepropisno parkiraju, nije napisana nijedna kazna zbog prekoračenja brzine iako su pičili najbrže što su mogli. To ne čudi kad se zna da je svakidašnji saobraćaj izostao, a u ovom nesvakidašnjem špicu automobile na kolovozu zamenili su roleri, ulogu motora imali su trotineti, a po gabaritima „najstrašniji” na putu bili su mališani u kolicima.

Učesnici su odmeravali snage na stazama različite dužine – od 100 metara do tri i po kilometra. Među profesionalcima u muškoj konkurenciji najbrži je bio Slovenac Nejc Mavsar, a u ženskoj Klara Laura Kos, takođe iz Slovenije. Nadmetali su se i amateri. Održane su trke za devojčice i za dečake od onih najmlađih, koji još nisu krenuli u školu, do tinejdžera. Najviše osmeha i aplauza navijači su darivali učesnicima porodičnih trka u kojima su se za medalje utrkivala dva, tri ili četiri i više članova porodice gde su roditelji i deca, kako pravila nalažu, od od starta do kraja trke morali da se drže za ruke.

Sa brojem 711, koji je kao zastavica vijorio okačen na kolicima, kroz cilj su prošli možda najmlađi učesnici rolerijade: Anastasija koja još nije napunila godinu dana i njen dvogodišnji brat Konstantin.

– Uživali su u brzoj vožnji. Konstantin je sve vreme mahao i sa obe ruke od sreće a Anastasija je zaspala – zadihano kaže njihova mama Višnja Atanasijevski, koja je u društvu supruga Marka na rolerima izgurala klince do cilja, ponosna što od malena učestvuju na rolerijadi.

Daleko za njima pretposlednja kroz kapiju cilja prolazi četvoročlana porodica Plesnik: mama Maja, otac Neša, starija ćerka Paula i najmlađa Gala koja još nije navršila dve godine. Ponestaje im daha – od smejanja.

– Da nisu oni iza nas pali stigli bismo poslednji. Paula ima četiri godine i nedavno je dobila rolere, pa smo morali porodično da se takmičimo. Malo je razočarana našim uspehom, pa smo joj obećali da ćemo sledeće godine pobediti. Shvatila nas je ozbiljno. Ne znam kako ćemo to da izvedemo, moraćemo mnogo da vežbamo – kroz osmeh je kazala Maja.

Nije bitno pobediti, važnije je lepo se provesti, uživati, učestvovati, iskusiti kako izgleda ozbiljno nadmetanje, tešio je tata jedanaestogodišnju Katarinu Jurčević koja od šeste godine vozi rolere, a nije osvojila nagradu.

– Pojurila sam na početku, umorila sam se brzo. Usporila sam na skretanju kod Etnografskog muzeja s namerom da u finišu dodam gas i sve ih preteknem. Uspele sam da obiđem samo pet devojčica, bila je velika gužva. Ali za prvi put na rolerijadi nisam bila loša i zaista mi je manje važno što nisam pobedila – zaključila je Katarina.

M. Simić Miladinović

objavljeno: 10.09.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.