Ројтерс: Кремљ каже да БРИКС расте, али наговештава неслагања око проширења

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Avg.2023, 19:02

Ројтерс: Кремљ каже да БРИКС расте, али наговештава неслагања око проширења

Кремљ је саопштио данас да је интерес других земаља за улазак у групу БРИКС доказ растућег ауторитета тог блока у свету, али је наговестио несугласице око њеног могућег проширења уочи самита те органиазације, јавља Ројтерс.
Фото: WikimediaComonns/Pavel Kazachkov – Flickr Портпарол Кремља >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Дмитриј Песков навео је да би тренутних пет чланица БРИКС-а – Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка – требало да се састану у Јоханесбургу од 22. до 24. августа, а потенцијално проширење биће високо рангирано на дневном реду.
„Ово је веома важна тема, јер све више земаља даје изјаве о намери о уласку у БРИКС, чиме се показује велики потенцијал ове групе“, рекао је Песков.
Ројтерс наводи да је Јужна Африка прошлог месеца објавила да је више од 40 других нација изразило интересовање за придруживање организацији, која има за циљ да се на тај начин одупре перципираној хегемонији Запада предвођеног САД у важним светским пословима.
Наводи се да су од поменутог броја 22 државе званично затражиле да се придруже.
Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров је на састанку министара спољних послова земаља БРИКС-а рекао да група постаје „све привлачнија другим земљама, што је сведочанство еволуције мултиполарног света“.
Дипломата који представља Москву у БРИКС-у Павел Књажев је, међутим, рекао да се о критеријумима и методологији у вези са пријемом нових чланова још увек расправља и да је потребан консензус око тог питања, додаје Ројтерс.
Istraživanje: Tramp i Bajden izjednačeni, imaju podršku 43 odsto birača

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ројтерс: Кремљ каже да БРИКС расте, али наговештава неслагања око проширења се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.